Skip to main content
  • dj mix
  • 10.05.2013.

Želite biti DJ? Promislite opet!

Ukoliko niste ultramegahiperpopularan, a samim time i najvjerojatnije komercijalan, DJ, nema kruha  od te rabote.

Naslovna foto

dj mix

Takvo stanje pokazuje najnovije istraživanje provedeno u SAD-u koje je u obzir uzelo radnu okolinu, prihod  i razinu stresa, a čiji se rezultati manje-više mogu preslikati i na naše prilike. Dj-iranje se smjestilo na 179. mjestu od ukupno 200, ispod instruktora gimnastike, konobara, vozača autobusa, deratizatora i zaštitara. Zaštitari čak zarađuju manje od DJ-eva, 24 000 američkih dolara spram 27 000, ali razina stresa je upola manja te su šanse za zapošljavanje čak trostruko veće. Deratizatori, koji zaista imaju gadan posao, imaju čak pet puta veće šanse za zapošljavanje, a i prihod im je viši.
 
atmosfera
 
Zanimljivo je i to da je tek jedan od devet DJ-a rekao kako je sretan na svome poslu dok je to izjavilo čak 40% frizera, a sretniji od DJ-eva su i mesari, cvjećari i vodoinstalateri.
Ipak, čak i cifra od 27 000 američkih dolara iliti približno 150 tisuća naših kuna je nešto o čemu naši DJ-evi, pa čak i oni najzaposleniji, mogu tek maštati.  Najčešće honorari ne prelaze troznamenkastu brojku, ako pak je vlasnik dobre volje, dobe i nekoliko besplatnih pića. I to sve pod uvjetom da i imaju gdje vrtjeti jer u nas  broj klubova čiji su vlasnici skloni elektronskoj glazbi rapidno opada.
 
 
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2