Skip to main content
  • alkohol

Znanstvena istraživanja otkrila ključne faktore koji uzrokuju mamurluk

U vrijeme proslava dobro se podsjetiti na nekoliko važnih činjenica o alkoholu te njegovim pozitivnim i neugodnim učincima

Piše: 

Naslovna foto

alkohol

U ovom tekstu adresirat ćemo samo kratkoročne efekte alkohola, ne i dugoročne, prenosi Index.hr

Jedna od najizraženijih kratkoročnih posljedica konzumacije alkohola je mamurluk. On nije neuobičajena pojava nakon večeri provedene u društvu alkohola. No različite vrste pića djeluju različito, a i ljudi različito reagiraju na njih.

Mnogi ljudi imaju iskustvo da im tamnija pića uzrokuju jači mamurluk. Znanstvena istraživanja pokazala su da su uzrok tome tzv. kongeneri, koji uobičajeno pića čine tamnijima. Kongeneri su manji spojevi koji se, uz alkohol etanol, prirodno javljaju kao rezultat procesa destilacije i fermentacije. Kongeneri pićima daju specifičan okus, miris i boju.

Nekoliko studija utvrdilo je da pića s najvišim razinama kongenera, poput burbona, uzrokuju ozbiljniji mamurluk za razliku od pića s malo kongenera, kao što je primjerice votka. No znanstvenici ističu da etanol sam po sebi ima znatno jači učinak na mamurluk od količine kongenera.

Kako su pokazale studije, bistra alkoholna pića, poput bijelog vina, svijetlog ruma, svijetlog piva, gina, imaju malo kongenera. U pravilu, što je piće svjetlije, to je niža razina kongenera jer je piće manje destilirano. Znači manje šanse za mamurluk.

S druge strane crno vino, brendi, konjak i viski su pića s visokim udjelom kongenera. Bourbon viski ima više kongenera nego većina drugih alkoholnih pića, što dovodi do većih šansi za mamurluk.

No također su otkrili da postoji povezanost između vrste konzumiranog alkoholnog pića i težine mamurluka. Crno vino bilo je povezano s najvećom težinom mamurluka, dok su pivo, jabukovača i žestoka bezbojna pića bili povezani s nižim razinama mamurluka.

Iskustva pokazuju da alkohol neće imati jednak efekt na svakoga. Dvojica prijatelja mogu cijelu večer piti isto piće u istim količinama, no posljedice mogu biti drastično različite – jedan može imati teški mamurluk, a drugi ništa. Jedan od faktora u toj jednadžbi je indeks tjelesne mase. Čovjek koji ima više kilograma manje će se napiti, a to često može značiti da će imati i manje neugodnih posljedica. Tu naravno vrijedi i generalno pravilo da više pića podrazumijeva veću vjerojatnost za mamurluk. Konačno, rizik za mamurluk je veći ako pijemo na prazan želudac nego ako uz piće jedemo i pijemo vodu.

U različitim kulturama postoje razni domaći recepti za liječenje mamurluka, no nema čvrstih dokaza da oni djeluju. Iskustva pokazuju da mnogima pomaže rehidracija, odnosno ispijanje vode. Istraživanja su također pokazala da određeni nutrijenti i sastojci, poput vitamina B i cinka, mogu smanjiti simptome mamurluka. Budući da duhan povećava rizik za mamurluk, pametno je smanjiti pušenje tijekom pijenja.

sonus 1
Vezani članci
Defected nastavlja s iznenađenjima povodom svog 25. rođendana.
brejcha 1
Defected nastavlja s iznenađenjima povodom svog 25. rođendana.
brejcha 2