Skip to main content
  • 12.05.2022.

10 traka inspiriranih kanabisom

RA je razgovarao s nekolicinom umjetnika o odnosu između kanabisa i kreativnosti

Piše: 


Umjetnici koji koriste kanabis za kreativnu inspiraciju kažu da je također važno poštivati ​​biljku i prakticirati brigu o sebi.


Seth McConnell, Special to The Denver Post

Prema Rasu Kaylebu, jednoj polovici legendarnog dub reggae Channel One soundsystema, pušenje je "još jedan oblik meditacije. Ako želite pisati o ljubavi, revoluciji, slobodi, želite očistiti svoj um od svih svakodnevnih problema i otići duboko u značenje pjesme – a zatim napišite tekst o kojem ljudi prije nisu razmišljali."

Kako onda kanabis stimulira kreativni mozak? Prema profesoru Davidu Nuttu, direktoru odjela za neuropsihofarmakologiju na Imperial Collegeu u Londonu, čini se da kanabis "razbija krute načine razmišljanja i osjećaja, pa omogućuje nove uvide i pristupe umjetnosti", rekao je za RA.

Nutt je rekao da je također važno razumjeti da "mozak ima svoj vlastiti prirodni kanabis": endokanabinoid poznat kao anandamid. No, dok je "jazz nastao pod utjecajem kanabisa i slikari poput Rembrandta koristili su ga za poboljšanje dubine i percepcije", ne postoje statistički podaci istraživanja koji bi pokazali korelaciju između kanabisa i kreativnosti" jer je to nemoguće izmjeriti".

Američka jungle i drum & bass glazbenica Mizeyesis smatra da je kanabis ključan za njezino mentalno zdravlje i kreativni učinak. "Pomaže mi da ostanem usredotočena na dovršenje projekata, melodija, miksa. Također imam kronično stanje i koristim ga za ublažavanje boli i kao zamjenu za tradicionalne lijekove na recept."
Rekla je da joj je također važno da se odmori od kanabisa kako bi promatrala njegov utjecaj na njezin kreativni proces.

Pionir chill-outa Mixmaster Morris puši već 40 godina. "Mislim da vam kanabis samo otvara um za više mogućnosti. Zasigurno je promijenio moj glazbeni ukus." Unatoč tome što redovito puši, Morris prepoznaje potrebu za pauzama, osobito kada ide na turneje i svira na festivalima.

Poslušajte deset najboljih pjesama inspiriranih kanabisom po izboru Mixmastera Morrisa. Izvor: Resident Advisor

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2