Skip to main content
  • 27.06.2022.

25 godina od nastanka rave himne Maydaya -Sonic Empire-

Prije 25 godina nastala je najupečatljivija himna Maydaya koja i danas budi sjećanja na duh nekadašnjih partya

Piše: 


"Sonic Empire" je tvorevina njemačkog techno projekta Members of Mayday kojeg su činili Westbam i Klaus Jankuhn. Njih dvoje su redovito svake godine od 1991. do 2013. pod novim aliasom stvarali novu Mayday himnu.

Kultna himna je 15. lipnja 1997. konačno zauzela vrh njemačkih ljestvica na tjedan dana, kao i 15. mjesto u Austriji, 7. mjesto u Švicarskoj i 59. mjesto u Velikoj Britaniji. Njemački magazin Fazemag popričao je povodom toga sa Westbamom.

Sjećate se dana kada je "Sonic Empire" došao na top liste?

Priča broj jedan "Sonic Empire" bila je za mene apsolutno čaroban vrhunac karijere. Pogotovo jer se tada, 1997., nama – mislimo na Low Spirit Records, Mayday, ali i rave kulturi općenito – svugdje predviđala propast. Predviđanja za himnu su govorila protiv “Sonic Empirea”, ali onda se dogodilo čudo. Ljudi, publika su to drugačije vidjeli.

Kako je nastala traka? Koliko dugo ste u boravili studiju?

“Sonic Empire” je definitivno jedno od naših epskijih djela u to vrijeme, bilo je vrlo složeno i orkestralno, te je prema tome trajalo nekoliko tjedana. I nešto je dugo nedostajalo – a onda je Jankuhn, kao što vam volim reći, došao iza ugla s ovim metalnim rezonantnim zveketnim taktom.

Recite nam o Mayday 1997., čega se posebno sjećate?

To je bilo uskrsnuće. Rave je u tom trenutku zapravo bio mrtav. Ili bolje: do tog trenutka. A većina starih prijatelja u VIP salonu zapravo se vratila tek tada kako bi vidjeli kako Mayday i rave era prolaze. Da nije bilo tog čarobnog "Sonic Empire" trenutka, možda bi tako ispalo te noći. U svakom slučaju, priča bi tada bila drugačija. Da citiram kancelara: to je bila prekretnica.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2