Skip to main content
  • 6.05.2024.

Eurosong 2024. je ispunjen eurodanceom, elektro-popom, synth-popom i electrocoreom

Voljeli natjecanje za pjesme Euroviziju ili ne, ovog tjedna ćemo biti “izbombardirani” vijestima iz Malmöa, stoga smo odlučili baciti uho i provjeriti što se sve to nudi ove godine na Eurosongu.

Piše: 

Naslovna foto

Renato Branđolica/HRT

Malmö je ovog tjedna domaćin Eurosonga koji tradicionalno privlači milijunsku publiku te je jedan od najgledanijih događaja na starom kontinentu. 68. izdanje natjecanja za pjesmu Eurovizije je okupilo 37 država natjecateljica koji će se natjecati u dvije polufinalne večeri (utorak i četvrtak), a u finalu koje je na rasporedu u subotu ćemo gledati 26 država. Hrvatsku u Malmöu predstavlja Baby Lasagna sa svojom electrocore pjesmom “Rim Tim Tagi Dim” te je među favoritima za osvajanje.

Upravo jer Eurosong privlači milijunsku publiku te postaje neizbježna tema razgovora ovog tjedna, makar to bilo kroz šalu, odlučili smo baciti uho i provjeriti ima li elektroničkih ritmova koji će se moći čuti u Malmöu.

Electrocore

Najzanimljivije pjesme ovogodišnjeg Eurosonga dolaze iz electrocorea i njemu bliskih žanrova. Tu je već naša “Rim Tim Tagi Dim“, ali zanimljivu pjesmu šalje i Nizozemska koja je s “Europapa” pokušala oživjeti gabber zvuk i ublažiti ga za širu publiku. Dok recimo Finska ima “No Rules” koja ne poštiva žanrovske granice, ali je najbliža electrocore ritmovima.

Drum ‘n’ bass?

Jedna od najzanimljivijih pjesama produkcijski gledano na ovogodišnjem Eurosongu je svakako Švicarska “The Code“. Upitnik je stavljen jer iako pjesma ima bazu na liquid d’n’b-u, u nekoliko navrata mijenja svoje glazbene pravce.

Eurodance

Na ovogodišnjem Eurosongu, jedan žanr dobiva svoj potpuni “revival”, a to je Eurodance. Austrija, Švedska i Litva imaju svoje kandidate koji su donijeli svoj “twist” na zvuk koji je 90-ih godina palio plesnim podijima. Austrija s “We Will Rave” je nešto bliža samom originalnom stilu žanra, dok Švedska s “Unforgettable” je nešto bliža ritmovima iz sredine tisućitih, dok Litva s “Luktelk” donosi modernu aliteraciju na eurodance.

Elektro-pop

Za očekivati je da će najveći broj pjesma biti u nekom elektro-pop stilu, modernih produkcija prilagođenih radijskim stanicama i široj publici. Među nekoliko pjesama koje spadaju pod elektro-pop zvuk, vrijedi izdvojiti Island koji s “Scared of Heights” donosi malo disco ritma te Britanija koja u svojoj pjesmi “Dizzy” unosi euforične trance elemente.

Synth-pop

Australija je u Malmö poslala svoj synth-pop duo Electric Fields, koji su upravo u tim ritmovima složili svoju “One Mikali“, dok u synth ritmovima se predstavlja i Danska sa “Sand“.

soul gravity desktop
sonus 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
dobar house mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju