Skip to main content
  • 27.03.2020.

Nik Oroši – Underline: Album koji potiče osjećaj smirenosti i razmišljanja

Svrha tzv. pozadinske ili ambijentalne glazbe nikada se nije mijenjala, već se povećala potreba za istom.

Piše: 


Svijet je glasan i upravo zato se sve više ljudi odlučuje slušati minimalnu, “pozadinsku” glazbu, tražeći opuštajući osjećaj.

Najpoznatiji hrvatski barista Nik Oroši ovim albumom želi prenijeti emociju u kojoj nema mjesta sitnim previranjima radi možda veće priče u nekoj budućnosti. Nakon tri godine rada izdaje odličan album “Underline” na kojem nema hitova za mase, samo dobre glazbe stvorene za slušanje uz one najveće užitke u životu. Odluka da album izdaje na vinylu sasvim je očekivana, jer kako kaže, za njega je vinyl kao knjiga. Nešto osobno, emotivno i kao takav je namjenjen kupnji, čuvanju i darivanju, ne posuđivanju i dijeljenju.

Slobodno izdvajamo uvodnu “Illuminated”, koju otvaraju nježni sintovi te se uz postupno podebljavanje zvučne slike vokalima i ritam sekcijom pretvaraju u prozračnu mantričku temu koja usisava u osebujan glazbeni svijet Orošija.

“In Denial” s fluidnim omotačem kojeg se sidri diskoidnim ritmom i arhaičnim elementima, naglašenijim vokalom, ali i klavijaturama koje su nadahnuće i u suvremenim postupcima ambijentalne elektronike i u „old school“ zvukovnici.

“Underline” je naprosto projekt koji funkcionira na više razina. I kao kolekcija dopadljivih i pametno skockanih pojedinačnih brojeva koje valja slušati koncentrirano upijajući sve njihove različite sastojke i kao zaokružen album kojeg se opetovano može vrtjeti i kao sjajnu zvučnu pozadinu. Nominiran je na Ambasadoru za najbolji album 2019.g.

Dostupan gratis u digitalnom obliku na web stranici www.nikorosi.com, a vinyl izdanje može se kupiti u Orošijevom “Eli’s caffe” (Ilica 63, Zagreb) uz najbolju kavu u gradu, po cijeni od 128kn.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2