Skip to main content
  • 26.04.2024.

Sviđa ti se neka traka? Pronađi joj slične kroz novu glazbenu tražilicu pjesama

Nedavno je pokrenut novi online alat za “kopanje” elektroničke glazbe koji preporučuje trake na temelju njihovih sličnosti.

Piše: 

Riječ je glazbenoj tražilici cosine.club koja je stvorena uz pomoć umjetne inteligencije, a u svojoj bazi podataka ima preko milijun i sto tisuća elektroničkih pjesama za sad. Funkcionalnost stranice je poprilično jednostavna. U tražilicu upišete neku pjesmu koja vam se sviđa i cosine.club vam otkrije nekoliko prijedloga poredanih po sličnosti koja je prikazana u postotku.

Primjerice, sviđa vam se Frankie Knucklesova “Your Love”, na to dobijete nekoliko prijedloga poput Lisa Mitchell – Rescue Me (DJ Stomp Mix), “No You Turn – I Still Love You (European Mix), “Rave 2001 – Broke London” i drugih…

Među nešto više od milijun i sto tisuća elektroničkih traka, nalaze se i brojna umijeća Hrvatskih i regionalnih producenata. Tako da naprimjer, ako vam se sviđa DJ Ogijev klasik Ruzina, za prijedlog dobijete “Fjaak – Highrise 49”, “29:14 – Trance Wax”, “Ahl Iver – Lights Out” i druge…

Kako sami tim iza tražilice otkriva “cosine.club prenamjenjuje model strojnog učenja koji je izvorno dizajniran za klasificiranje glazbenih žanrova.” Sama tražilica radi računanjem “metrike između kosinusne sličnosti izvora i svih drugih tragova u skupu podataka kako bi se pronašla najbliža podudaranja” odnosno najsličnija pjesma.

brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk