Skip to main content

Osječka vila ritma i beata Aklea Neon

Zarazni afro zvuk i melodičan vokal uz mantričke etno dionice Akleu Neon smještaju među glazbena iznenađenja 2019. godine.

Piše: 


Osječka vila ritma i beata, svoje afro-soul ethno-beats harmonije kanalizira cijelim tijelom u dinamičnoj one woman bend izvedbi.


photo by Agustin Ostos Robina

Aklea je i autorica YouTube NeonOn sessiona, u slobodno vrijeme žena gazela. Svoju #vibratehigher setlistu ispjevala je na prvoj ljetnoj turneji prošle godine. S preko 40 koncerata od Dubrovnika do Berlina, Aklea je definicija putujuće glazbenice – uvijek spakirana i spremna da krene dalje, širi krugove, takne i potakne. Izad sebe ima tri Rock&Off nominacije.

Široj javnosti se predstavila ove godine na Dori 2020. Pjesma “Zovi ju mama” Aklein je odgovor na požare diljem svijeta, poziv na akciju i osvješćivanje prisnosti sa zemljom – mamom. Osim afro-soul ethno-beats zvuka, karakterističnog za Akleu, ovaj puta koketirala je i s klupskom glazbom poput duba i trancea. “Cijela pjesma nastala je u suradnji s mladim producentom akademskog obrazovanja Klaadom koji je već poznat na alternativnoj sceni”, izjavljuje Aklea, "pridružili smo se najvećoj volonterskoj neprofitnoj akciji pošumljavanja Boranka na Mosoru i mapirali mjesta zvukom u tri etape – na zgarištu, tijekom pošumljavanja i na prostoru mlade šume. Od tih zvukova oblikovali smo ambijent i ritam sekcija pjesme.

Cilj mladih glazbenika bio je uhvatiti pravi duh transformacije određenog prostora zemljinog tjemena kojemu je čovjek naudio i onda mu svojom rukom pomogao. Aklea je u 13 godina svoje karijere s vokalnim Ansamblom Brevis nastupala na tri kontinenta i u prestižnom Carnegie Hallu.


photo by Vedran Levi

Osim Brevisica u pjesmi pjevaju i kelj i mladi bor. “Stvarno! Ovu magiju uspjeli smo izvesti pomoć uređaja Bamboo – muzika biljaka, koji se priključi na list i korijen biljke i bilježi njezine el. impulse”, potvrđuje glazbenica. Osim inovativnog pristupa, Aklea Neon osvježila je ovogodišnju Doru iskrenim emocijama, jedinstvenom izvedbom i aktualnom tematikom.

wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop