Skip to main content

Red Axes – gitare, synthovi, sjekire i šibenska Martinska!

Šibenik je živ, budan, plesan i spreman, a Šibenčani i Šibenčanke, zahvaljujući domaćoj Rat Cat ekipi, posljednjih godina žive svoju elektroničku renesansu.

Piše: 


Pa RatCat i GU Nota tako iz sjene podupire i na ishodištu kolovoza locirani fantastični NOX festival koji će se 2. i 3. kolovoza razliti zvukom s rajske lokacije šibenske plaže Martinska. Dva dana i dva stagea postati će zemaljski Eden na kojem će uz šuštanje i miris borove šume i morske kaplje u kosi brojni domaći i strani izvođači podići i svoje plesne šatore, dok dame i gospoda više orijentirani flooru svoje mogu podići također od 1.-5- kolovoza u besplatnom popratnom kampu.

U prvoj fazi izvođača potvrđeni su i željno očekivani ravno iz elektroničke srčane čakre pozvani Juan Atkins, najbolji domaći glazbeni delegat Petar Dundov, Coeus, pokretačka sila nove generacije DJ Jock i suosovina mu Lawrence Klein, a danas ćemo pobliže oko staviti u blizinu oštrice. Koje? One kojom zrak zvukom reže Red Axes. Ne ulazimo u to zašto su sjekire crvene, iako bi logika sugerirala krvoproliće, no sva vaša krv ostaje u venama jer će vam trebati da kisikom napaja stanice mišića pod pultom.

Red Axes dvojni je ustav u koje oko mikseta orbitiraju Niv Arzi i Dori Sadovnik koji svoj smisao bivanja u glazbi nalaze u strunama gitare i toplom punom zvuku syntha. Ukratko svoju misiju objašnjavaju ovako: "Dva prijatelja, mašine, psihodelija, napitci i bezuvjetna strast za glazbom, zvuk i pokret." Sasvim divno objašnjenje onoga što je proklijalo na neočekivanom križanju života amsterdamskih podruma i odrastanja na ulicama Tel Aviva.

Kako onda kada sretneš svoju antitezu nastaje fantastična životna sinteza, tako su momci spojili svoje glazbene inklinacije i redefinirali zvuk ovih gradova spajanjem utjecaja koji su ih oblikovali da bi svijetu predstavili novu liniju sporogorećeg, ugodnog down beata i elektroničkog garagea, pa je tako nastao i underground psihodelični party serijal naziva "Break it!" koji je uveo svježu krv u vene noćnog Tel Aviva, da bi se kasnije žanrovski približili više houseu, technu i discu. Ova žanrovska linija nije neobična uzmeš li u obzir da je Red Axes evoluirao u višemašinski zvuk iz svoga prethodnika post-punk banda "Red Cotton".

Zvučni val koji leti uhu egzotični je hibrid koji nastaje u live izdanjima u samostalnoj radinosti ili s čitavom lepezom glazbenih gostiju koji se pridružuju kreiranju u stvarnom vremenu ili pak preplaniranim užicima jednih od najzanimljivijih DJ setova koje ćeš moći poslušati. Devijantni, samostalni osobenjaci stvorili su tako i vlastiti label Garzen Records kako bi ovaj specifičan sonični brand imao i svoje legitimno izdavačko sidro u svijetu.

Pa ravno iz Tel Aviv baze gospoda skaču na avion za jadransku obalu. Ako si nestrpljive prirode kada su u pitanju užici izvoli, skokni ovdje i prati otkucavanje velikog sata do otvaranja novog NOX-a, a stranca te direktno vodi i na "želim svoju kartu" segment Entria. Enjoy i vidimo se ispod šibenskih borova u osvit kolovoza.

brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2