Skip to main content
  • 5.03.2012.

Hrvatsko društvo za autorska prava je zabrinuto

Hrvatsko društvo za autorska prava (HDAP) osnovano je 1999. godine u Zagrebu s ciljem promicanja ideje zaštite autora, izvođača i njihovih prava.

Svake godine, već više od 10 godina, Društvo organizira tradicionalno savjetovanje o autorskom pravu i srodnim pravima, a kako su zabrinuti 'sve češćim relativiziranjem pa i negiranjem prava autora i umjetnika izvođača da žive od svoga stvaralaštva', sastavili su javno priopćenje koje možete pročitati u nastavku:

“Autorsko pravo temeljno je ljudsko pravo koje je kao takvo priznato Općom deklaracijom o pravima čovjeka UN, i zajamčeno Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima. Također, hrvatskim Ustavom jamči se zaštita moralnih i materijalnih prava koja proistječu iz znanstvenoga, kulturnog, umjetničkog, intelektualnog i drugog stvaralaštva.

Autor ima pravo živjeti od autorskog djela i sam birati hoće li se njegovo autorsko djelo koristiti ili ne, kao i način korištenja. Autor može sam odlučiti da drugima besplatno omogući korištenje svog autorskog djela, ali ga se na to ne može prisiliti preko granice koju određuju propisi.

Nema društvenog opravdanja, ni zakonske osnove, da drugi zarađuju na autorskom djelu a da je autor pri tom isključen ili ograničen. Takvo zarađivanje na teret autora može se izjednačiti sa zarađivanjem na tuđoj stvari protivno volji i na teret njezina vlasnika.

Digitalno okružje otvorilo je ogromne mogućnosti kako za iskorištavanje autorskih djela tako i za slobodu javnog izražavanja. Međutim, svaka sloboda zahtijeva i odgovornost, te nitko, služeći se svojom slobodom, ne smije ni ograničavati tuđa prava niti štetiti im. Pozivati se na slobodu javnog izražavanja da bi se koristilo tuđe autorsko djelo protivno volji autora nema opravdanja i nije u skladu s razlozima radi kojih je ta sloboda priznata. Ta pravila moraju vrijediti i u digitalnom okružju.

Promjene u društvu nastale razvojem digitalizacije i mogućnostima umrežavanja, kao i potrebe modernog društva za brzom i jednostavnom razmjenom podataka, prepoznajemo kao razlog promišljanja oblika zaštite autorskog prava na internetu. Zalažemo se za postizanje ravnoteže između temeljnih ljudskih prava, koja uključuju i slobodu javnog izražavanja i pravo na privatnost i autorsko pravo, kao podjednako vrijednih prava i sloboda priznatih s određenim ciljem. Pozivanje na temeljne slobode i prava protivno njihovoj naravi i cilju ne može, međutim, biti temelj za ograničavanje tuđeg prava.”

Izvor: Muzika.hr

sonus 2
sea star mobile
Vezani članci
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
dobar house mobile
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju