Skip to main content
  • alt
  • 19.09.2015.

Radiona.org – jačanje open source kulture i samoodržive produkcije

Tko su, što su, što rade, koja im je svrha, cilj, manifest i misija?

 
Radiona.org čini ono što čine sve prave radione kako bi opravdale korijen riječi svoga naziva. Rade. No na čemu radi baš ova na koju je nakalemljen sufiks org.? Ona je udruga za razvoj "uradi sam " kulture. Taj sam koji ti jesi može mnogo više no što misli i mnogo je vredniji kotačić u mašineriji društvenog no što misli.
{youtube}phRcQZ9cbFo{/youtube}

Radiona.org sudjeluje radionicom Synthomir sintisajzera u programu Device_arta 5.015 koji će se održati od 24.rujna do 4.listopada 2015. u Zagrebu. Voditelj radionice je Igor Brkić, asistenti radionice su Igor Petrović i Deborah Hustić. Radionica će se održati 3. i 4. listopada u Galeriji Klović. Ovo je prva Synthomir radionica Radioninog DIY elektroničkog kompleta koji je do sada predstavljan u međunarodnom kontekstu (Dublin, Ljubljana, Bologna, Novi Sad, Zagreb), no nikada u formi za koju je i osmišljen – radionice.

alt

 
Ekipa koja dane provodi na adresi Kruge 48/2 trudi se gurati kuturne prakse dalje. Oformili su se sa svrhom jačanja open source kutlure i samoodržive produkcije. Umjetnost, znanost i tehnologija za njih nisu odvojene sfere već samo materijalne manifestacije iste gladi za unapređivanjem i ekspresijom pa se tako pod kišobranom i na stolovima radione udružuju kao jedno. Žele stvoriti nove realitete umreženih i suradničkih intermedijskih i novomedijskih praksi u skladu s DIY (uradi-sam) i DIWO (uradi-s-drugima) scenom. Neumorno rade na edukaciji, istraživanjima, umjetničkim projektima, kustoskim praksama i potiču međunarodnu i intersektorsku suradnju, samoobnovljive sisteme i pitaju bitna društveno važna pitanja.

alt

 
Radiona. org je ujedno i dio The Creative Museum projekta koji financira Erasmus + koji smjera nove tehnologije uvesti u stare institucije i tako bi muzej postao jedno interaktivno digitalno iskustvo kojim bi se prikazano istraživalo na nove i neuobičajene načine. Potencijal ovolike revolucije je golem pomislite li samo koliko veću komputacijsku moć od prvih računala iz 60-ih sada nosite na dlanu.
 
S glađu da podijele sva iskustva unutar zajednice i povežu lokalno i globalno, s jednakim šansama za sve, integracijama High i Low techa, inovativnim načinima edukacije i podržavanjem cijeloživotnog učenja pokazuju se kao jedna od boljih platformi za kolektivnu integraciju svih aspekata ljudskog iskustva i fina su svjetla točka napretka u nemirnom prevrtljivom svijetu. Posjeti službene stranice Radione.org i istraži sam, prozuji po novostima, prilikama i projektima, pronađi nešto za sebe i uživaj!
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2