Skip to main content
  • 26.07.2023.

Nikad jači domaći i regionalni line up obilježit će 10. Sonus festival

Uz brojne internacionalne zvijezde, važna okosnica svakog izdanja Sonus festivala su lokalni i regionalni predstavnici

Piše: 

Jubilarni deseti Sonus festival stiže na pašku plažu Zrće od 20. do 24. kolovoza, a organizatori najavljuju dosad najspektakularnije izdanje. Zasad je potvrđeno 60 traženih internacionalnih imena, a ta lista se proširila za snaže lokalne i regionalne predstavnike.


Foto Stefan Danilovic

Na 10. rođendan Sonusa stižu Ani., Baggi, Brtnizz, Dejan Miličević, DJ Jock, Elena Mikac, Felver, Glia, Herya, Insolate, Josip Milković, Kali, Karlo Leopold, Looka, Marcel, Marin Biočić, Marina Karamarko, Marko Nastić, Mene, Mimi, Monks, Pepi Jogarde, Percassi, Petar Dundov, Pips, Tom Bug i Werone.

 

Ani.je povratnica na Sonus, a svojim odabirima gravitira prema micro houseu s organskim zaokretom prema deep houseu. Baggi je DJ, producent i A&R za Insomniac Records. U svojim setovima i produkcijom bazira se na houseu, no setovi ga nerijetko vode u pravcima nemilosrdnih zvukova široke glazbene lepeze koje nerijetko prelaze žanrovske okvire. Iz Ljubljane premijerno stiže Brtnizz koji je svoju glazbenu karijeru posvetio techno glazbi. Trake je izdavao na Codexu, Orangeu Phobiqu, Numenu i sličnim etiketama, dok njegu glazbu podržava sama krema scene.

Dejan Miličević je na sceni aktivan više od 20 godina, a svoj stil je stvorio u mješavini techna i housea kroz kojeg se osjeti dugogodišnje iskustvo. DJ Jock je višestruko nagrađivani DJ i producent. Miljenik je hrvatske i regionalne publike, a njegova techno umijeća su se našla na etiketama poput Phobiq, Intec Digital i mnogih drugih. Elena Mikac je predvodnica novog vala DJ-eva u Hrvatskoj te važna figura Dobar House etikete. Njen glazbeni opus se grana od disca do housea preko minimalnog i progresivnog zvuka.

Felver je jedan od najdugovječnijih i najcjenjenijih zagrebačkih glazbenih selektora. Kreator legendarnog serijala "Stereo Studio" večeri, koje su obilježile čitavu generaciju partijanera na ovim prostorima. Glia je DJ-ica, audio inženjerka i audio producentica. Odrastala je u kasnim 90-ima što je formiralo njen glazbeni ukus koji se bazira na technu. Herya je član Deep’n’Deliciousa koji na svojim USB-ovima i hard diskovima broji pozamašnu kolekciju house traka.

Insolate je jedna od najcjenjenijih figura hrvatske elektroničke scene. S više od dva desetljeća na sceni svojim techno zvukom pomiče granice iz godine u godinu. Josip Milković je aktivan na zadarskoj sceni više od desetljeća. Osim što DJ, našao se u ulozi promotora i voditelja radijske emisije “Electropedia”. Kali je pripadnica novog vala hrvatskih DJ-eva koja je već osvojila partijanere diljem Hrvatske, a ovog ljeta radi iskorak na važnim festivalima.

Karlo Leopold je član Trinity Entertainmenta i višegodišnji rezident na Zrću gdje ga se trenutno može uhvatiti u klubu Euphoria. Looka je perspektivni DJ i producent, koji ljetne sezone provodi kao rezident Burra Beach Housea. Svojim setovima donosi tech-house, house i minimal ritmove. Marcel je nagrađivani DJ, osnivač kolektiva Limal, vlasnik UFO Beatsa i rezident KBS Entertainmenta. Njegovi setovi pričaju priču, koja se kombinira dubokim i minimalnim zvucima.

Marin Biočić, član je Seriously Tw!sted teama, koji kaže da je elektronička glazba njegova moda. Marina Karamarko je dobitnica mnogih Ambasadorovih nagrada, šefica Thanq etikete i ljubiteljica minimal/deep tech zvuka. Marko Nastić je jedan od najpoznatijih regionalnih DJ-eva sa svjetskom adresom. Nedavno je proslavio četvrt stoljeća karijere, a i dalje se vrti oko underground house, techno i breakbeat zvuka.

Mene je DJ s beogradskom adresom koji je brzo postao miljenik publike sa svojim unikatnim zvukom kroz kojeg spaja elemente hip-hopa s mračnim, raw house zvukovima te nerijetkim izletima u techno. Mimi je član zagrebačkog kolektiva Ekstrakt, a svoju reputaciju je izgradio kao sjajan selektor koji vrti isključivo vinyle. Monks je dugogodišnji rezident na plaži Zrće koji plovi tech-house, house ritmovima.

Pepi Jogardea poznajemo s njegovih projekata poput Freilauf, “forty:love” večeri s Felverom, radijskom emisijom ili all around glazbenim projektom s Nickom Colganom. Taktilan i pomalo melankoličan zvuk je njegov potpis. Percassi je rezident DJ na plaži Zrće i od nedavno producent s EP-jem prvijencem. Za sebe kaže da je house i tech-house entuzijast. Petar Dundov je višestruko nagrađivani DJ i producent te pionir hrvatske elektroničke scene. Svojom karijerom, talentom, stažom i diskografijom spada među najplodonosnije hrvatske autore te se nalazi u samom vrhu hrvatskih izvoznih glazbenih proizvoda.

Slaven Tušek poznatiji kao Pips je DJ i promotor iz Osijeka sa zagrebačkom adresom. Član je Funk delegacije i neumorni istraživač dobrog funka i soula koji tjera na ples te suosnivač Case. Tom Bug je alfa i omega Dobar House etikete, nagrađivani DJ i producent. Nedavno je proslavio 20 godina karijere kroz koju se ne drži jednog stila, već se prepušta grooveu da ga vodi kroz setove. Werone je višegodišnji rezident na plaži Zrće te producent koji se pronalazi u houseu i svim njegovim srodnim podžanrovima.


*Klikni ovdje za fotografiju u većoj rezoluciji

Festivalske regionalne ulaznice dostupne su u prodaji putem web stranice organizatora We Love Sound ovdje.

Pogledajte tko još stiže na praznik techno i house glazbe u nastavku:

999999999 – Adiel – Adriatique – Andrea Oliva – ANNA – ARTBAT – Ben Böhmer –
Boston 168 live – Chris Stussy – Claptone – Clara Cuvé – Daria Kolosova – Dax J –
Deborah De Luca – Dennis Cruz – Diplo – FJAAK DJ – Héctor Oaks – I Hate Models –
Indira Paganotto – Innellea – Jaden Thompson – Joseph Capriati – Kas:st – Klangkuenstler – Kobosil – Kölsch – Lilly Palmer – Loco Dice – Maceo Plex – Marco Carola – MARRØN  – Mathame – Michael Bibi – Mochakk – PAN-POT – Patrick Mason – Paula Temple – PAWSA – Reinier Zonneveld live – Ricardo Villalobos – Richie Hawtin – Sam Paganini – Sama' Abdulhadi – Seth Troxler – Somewhen – Sonja Mooner – Sven Väth – The Martinez Brothers – Trym – Vintage Culture – Yulia Niko

dobar house desktiop
brejcha 1
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
sea star mobile
“The Godfather of Disco – Mel Cheren – West-End Records” je očaravajući pregled uspona i pada plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju