Skip to main content
  • 1.08.2023.

Pachakutiq festival – glazbena oaza za istinske ljubitelje elektroničke glazbe

Krajem ljeta, otok Vis će postati bogatiji za još jedan kvalitetan elektronički festival

Piše: 

Svega 10-ak minuta hoda od centra Komiže na otoku Visu nalazi se plaža Kamenica i beach club Lunatic koji će postati poprište novog Pachakutiq festivala od 31. kolovoza do 3. rujna. Uz zvjezdano nebo i plesni podij tik uz Jadransko more, tisuću partijanera će imati prilike uživait u svoj raskoši elektroničke glazbe.


Foto: Holidays in Komiza

Priča o samom festivalu otkrivaju nam organizatori se kuje malo po malo već godinama. S obzirom da su oni sami dugogodišnji akteri na elektroničkoj sceni, ljubitelji kvalitetnih partyja i festivala, imaju iskustva u organizaciji događaja. Tijekom godina su organizirali plesnjake na lokacijama koje su donosile “ono nešto više” poput posebne atmosfere, ambijenta ili kulise.

Inspiracija za festival polazi iz meksičkog Tuluma, koji je posjetio i iskusio jednu od najpoželjnijih party lokacija na svijetu te dašak nje odlučio donijeti u Hrvatsku. Upravo onda odabir otoka Visa kao lokacije ne čudi, jer on donosi jednu svoju posebnu čar. Dok je plaža Kamenica slikovita, okružena zelenom prirodom i kristalno čistim morem koji čine savršen ambijent, stvarajući savršenu ljetnu vibru za ples.

Više od 25 DJ-eva iz svih krajeva svijeta donose široku glazbenu lepezu koja seže od afričkih ritmova, šarolikih house žanrova preko techna pa sve do eksperimentalnih zvukova, naglasak je na istinskom elektroničkom zvuku i kvalitetnim selekcijama. Svakog od četiri festivalska dana posjetitelje očekuje po jedan glavni gost večeri, a headlineri Pachakutiqa su DJ Jock, Fernanda Pistelli, Tobi Neumann i Terry Francis.

Ples na festivalu kreće već od popodnevnih sati, a traje do izlaska sunca sljedećeg dana. Prvog dana, glavni gost plesnog podija je višestruko nagrađivani DJ Jock. Miljenik publike te apsolutna zvijezda naše scene, dolazi na otok Vis nakon zaposlenog ljeta u kojem je osvojio plesne podije širom regije. Uz perjanicu hrvatske elektroničke scene nastupaju Neroa,, Mario Daic, Looka, Zookey, Yoke i Stravaganza.

Iz Brazila, u Hrvatsku premijerno stiže Fernanda Pistelli koja sa sobom donosi dašak uzavrele latino američke elektroničke scene. Odrasla je u Sao Paolu, karijeru je gradila u rodnom Brazilu i Australiji, a sada iz Portugala. U svom glazbenom opusu nosi zvukove koji sežu od progressive housea sve do techna. Uz glavnu gošću druge večeri, za pultom se izmjenjuju Sam Sparacio, Tiago Dima, Anvetta, Tori Seagel, Antica i Deeliver.

Treću večer predvodi multitalentirani Tobi Neumann. Iskusni Nijemac vodeće je ime njemačke house i electro scene. Osim što radi na vlastitoj karijeri i glazbi, dugi niz godina vodi uspješni Apollo Studio u Berlinu gdje surađuje s renomiranim glazbenicima. Postavu trećeg dana zaključuju Chris Di Perri, Cristiana Pranto, Blue&Smallz, Whitny, Occko te Einfakinn b2b Stephanie Prekali.

Za sami finiš festivala zadužen je prekaljeni Terry Francis. Britanski DJ i producent se nalazi na vrhu elektroničke scene od 90-ih godina, rado je viđen gost hrvatske publike kojoj iz nastupa u nastup posluži spektakularnu tech-house poslasticu. Uz Terryja Francisa, festival privode kraju Kobali B2B Chuba Chubs, Matgroove, Beepolar, Beko, Mr. Bizz, Chuby i W.Wida.

Iako je u fokusu Pachakutiq festivala kvaliteta i bogatstvo elektroničke glazbe upakirano u nezaboravan ambijent i atmosferu, organizatori kroz svoje festivalske motive i zaštitni znak skreću pažnju na životinjski svijet!

Zaštitni znak festivala je gorila “Pachakutiq” čije ime potječe iz majanskog jezika, a svojim likom i djelom predstavlja snažnu energiju i veliko srce što je savršena inspiracija i simbol nezaustavljive snage rođene iz ljubavi, umjetnosti i glazbe koja se spaja u jedno kako bi se stvorilo nešto posebno. Za skulpturu gorile koja će ugostiti partijanere na plaži Kamenica je poznata hrvatska akademska kiparica Marina Stoponja.

Priča s gorilama i Pachakutiq festivalom ne staje samo na skulpturi i dizajnerskim rješenjima, već poprima i humanitarni nastavak u kojem sudjeluje svaki partijaner, jer će  festival donirati 10% zarade od prodanih ulaznica International Gorilla Conversion programu!

Sve dodatne informacije o Pachakutiqu poput dolaska, smještaja i ostalih pitanja možete provjeriti na web stranici festivala.

Ulaznice su dostupne kroz sustav Entrio.

FB EVENT: Pachakutiq Festival

 

sonus 2
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.