Skip to main content
  • 18.11.2017.

Sonar festival povodom 25. rođendana šalje glazbu u svemir

Sonar festival zasigurno je jedan od najzanimljivih glazbenih festivala poznat kao dom za kreativne glazbenike sa naprednim idejama u stvaranju jednistvenih zvukova, koji za svoji 25. rođendan odlazi još više koraka dalje i šalje glazbu izvan granica Sunčevog sustava u pokušaju da komunicira s izvanzemaljskom inteligencijom.

Piše: 

Festival je dosada poslao jednu od dvije Sónar Calling serija audio zapisa na planet GJ273b koji je udaljen 12.4 svjetlosnih godina od Zemlje. Ukupno dva paketa koja će slati na planet, koji ujedno nosi naziv Lujtenova zvijezda (Luyten Star), naći će se 33 komada izvođača koji su do sada bili dio Sonara u trajanju od deset sekundi svaki. Među izvođačima koji će će kroz svoje kratke zapise pokušati stupiti u kontakt sa izvanzemaljskom vrstom izdvajamo, Modeselektor, Nina Kraviz, Kerri Chandler, Soichi Terada, Laurent Garnier, Richie Hawtin, Autechre te Jean-Michel Jarre.

Sonar ujedno šalje i poziv javnosti da se prijavi za ovaj pothvat kada će se slati druga serija koja je predviđena za Travanj 2018.. Troje odabranih imat će tako priliku prisustvovati ovoj jedinstvenom događaju, a za razliku od uobičajenog mindseta, kada treba ljudima priušiti primamljive zvukove, ovaj izazov je puno teži jer treba drugu vrstu u svemiru natjerati da stupi u kontakt sa našom civilizacijom.

Razlog zbog koje je izabran GJ 237b je mogućnost da će odgovor na Zemlju stići 25 godina od trenutka slanja, u kojem projektu glavnu riječ vodi European Incoherent Scatter Scientific Association (EISCAT).

Festival će se između ostalog održati od 14.-16. lipnja 2018, a karte možete kupiti ovdje.
{youtube}g9GeBKB-0EY{/youtube}

Izvor – [weownthenitenyc]

sea star mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2