Skip to main content
  • 8.03.2024.

6 perspektivnih DJ-ica koje stvaraju novi ritam elektroničke scene

Posljednjih godina, naša scena vrvi mladim, talentiranim i perspektivnim snagama koji donose novu energiju i stvaraju budućnost.

Piše: 

Naslovna foto

Enora Paola

Često pišemo i predstavljamo upravo te aktere, a sada koristimo priliku Dana žena da istaknemo nekolicinu nadarenih DJ-ica koje predstavljaju pregršt različitih žanrova u najboljem svijetlu.

Pusmus

Jedna od vodeći DJ-ica novog vala je Pusmus. Zagrebačka DJ-ica je pokretačica jednog od najaktivnijih hrvatskih kolektiva Underground d.o.o-a. Svoje ime je utabanala setovima ispunjenima dirty tranceom, danceom i technom na vrućem zagrebačkom betonu, a posljednje vrijeme je se može uhvatiti i u ostalim djelovima Hrvatske te regije.

Mokosh

Iza umjetničkog imena Mokosh, krije se mlada i perspekivna DJ-ica iz Splita. Njeni glazbeni odabiri su dobro poznati za posjetioce Kocke, a riječ je o auio zapisima koji stižu iz svijeta electra, techna, darkwavea uz pokoji izlet u post punk, break i ostale dinamične klupske ritmove.

Nānō Undara

Nānō Undara je mlada snaga hrvatske trance scene. Osnivačica je te ujedno i rezidentica kolektiva TranCeparnet. Za sebe kaže da je izvanzemaljac s planeta 3ncp, poznata po ljubavi prema nitzho zvukovima. Svojim setovima širi strast prema trance glazbi svojom energijom koji vrve nitzhonot okusima, progresivnom brzinom i pokojom mantrom koja ne ostavlja ravnodušnima.

Marcela

Jedno od najsvježijih lica na sceni koje plijeni pažnju je Marcela. DJ-ica nove generacija dolazi iz Zagreba, a njena strast se revolvira oko house glazbe, točnije deep, souful i afro/latino house ritmova. Članica je i rezidentica UMC Events kolektiva.

Yvonne

Još jedno perspektivno ime nalazi se među tvrđim ritmovima. Riječ je o Yvonne koja se proteklih nekoliko godina nalazi za pultom, a svoju ime je krenula graditi kroz groovy bas linije i mračne hard techno ritmove s kojima je osigurala svoje prve gaže po Zagrebu. Nakon što je osigurala svoje nastupe u metropoli, Yvonne je u kratkom vremenu dospjela na svirke i u drugm djelovima države, kao i u susjedstvu. Godinu dana nakon što je bila za pultom, krenula je i u svijet produkcije, a svoje glazbene uratke je podijelila na SoundCloudu.

niniva

niniva dolazi iz Zagreba, a osim što se često nalazi za pultom, možemo ju uhvatiti u ulozi u radijske voditeljice i urednice glazbenih, kulturnih i drugih emisija među kojima se najviše ističe njezina autorska glazbena emisija – Dodona Session. Od svojih početaka na sceni i za DJ pultom, preferira vožnju po žanrovima koja je eklektična i koja ne diskriminira, nošena ljubavlju prema mračnom i egzotičnom zvuku. Tako u setovima ninive možemo čuti d’n’b, breakbeat, dub, dubstep i psytrance, kao i za druge forme od 120 do 150 BPM-a.

Naša scena je ispunjena mladim i talentiranim akterima u pregršt elektroničkih žanrova i podžanrova, tako da ćemo pisati i o drugim nadarenim imenima u budućnosti. Nedavno smo upravo nastavili s našom misijom promoviranja elektroničke glazbe i njenih aktera vratili naš projekt Novi val kroz kojeg besplatno promoviramo neafirmirane, mlade, novonastale i nadolazeće aktere sa scene. Ako ste jedna ili jedan od njih, ne ustručavajte nam se javiti, a ako pak niste, onda ovaj poziv proslijedite nekome tko gradi svoju priču na elektroničkoj sceni.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk