Skip to main content
  • 8.03.2024.

EjAjkule – Eksperimentalni multimedijalni projekt stvoren uz pomoć umjetne inteligencije

Poslušajte kako zvuči prvi domaći glazbeni projekt stvoren umjetnom inteligencijom.

Piše: 

Iskusni hrvatski DJ i producent Plazmatick dok čeka master za svoj nadolazeći album na PDV Recordsu, uhvatio se u koštac s umjetnom inteligencijom. Pokrenuo je novi projekt kroz istražuje strojno učenje glazbe mediterana. Tako su nastale EjAjkule, multimedijalni projekt stvoren uz pomoć umjetne inteligencije.

Plazmatick je iskoristio umjetnu inteligenciju za kreiranje dijela tekstova, vizuala, logotipa, grafike, glazbene teme, vokalniih dionica i masteringa. Kako nam otkriva, od 30-ak generiranih traka, odabrao je 13 najuspješnijih koje je upakirao u album Melodije umjetne inteligencije“.

Melodije umjetne inteligencije” tako predstavlja kako umjetna inteligencija može stvoriti trake koje spadaju u EDM, eskperimentalne žanrove, trap, epskog metala, mediteranskog popa pa čak i akustičnih balada.

“Strojno učenje napravilo veliki korak u reinterpretaciji ogromne količine podataka pa zašto ne stvoriti eksperiment fokusiran na domaću glazbenu scenu?” za kraj zaključuje Plazmatick.

EjAjkule i “Melodije umjetne inteligencije” su trenutno dostupne samo na YouTubeu, a uskoro će biti i na drugim glazbenim streaming servisima.

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2