Skip to main content
  • 19.01.2020.

Alarmantne brojke istraživanja mentalnog zdravlja neovisnih glazbenika

Već nekoliko godina tema mentalnog zdravlja glazbenika dio je svake ozbiljnije debate na konferencijama ili u medijima.

Piše: 


Umjetnici i DJ-i su se počeli otvarati i javno govoriti o problemima i osobnim iskustvima, a posebno nakon smrti Aviciia.


Photo Credits: DJ Valerie B Love

Stres se nakuplja u tijelu i ono što počinje kao blagi problem s imunitetom i kraći fitilj obično prerasta u mentalnu i fizičku bolest s vremenom. Pete Tong je u sklopu svoje konferencije IMS Ibiza ubacio ovu temu smatrajući je jednim od najvažnijih problema koji uništavaju budućnost scene.

Alarmantne brojke i podatci koje ćete pronaći u nastavku dio su onoga istraživanja provedenog 2019. za potrebe konferencije IMS Ibiza, a objavljuje ga analitičar i strastveni clubber Kevin Watson.

73% neovisnih glazbenika bilo je suočeno sa negativnim emocijama (stres, tjeskoba, depresija) vođenima strahom od neuspjeha i mnogim drugim čimbenicima što je utjecalo na njihovu kreativnost

33% od gornje statistike imali su napade panike. Napade kao simptom dok su mnogi od njih potvrdili negativne simptome kao pritisak, stres, anksioznost i depresiju.

Glavni razlozi zbog kojih je anketirana skupina imala te simptome su:

67% strah od neuspjeha
59% financijska nesigurnost
58% pritisak zbog uspjeha
51% usamljenost
44% strah od toga što će društvo/javnost reći o njima
40% pritisak glazbene industrije

Izvor: Record Union ‘The 73 Percent Report’ (Ožujak-Travanj 2019, u istraživanje je bilo uključeno 1489 neovisnih glazbenika)

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2