Skip to main content

Griessmuehle Berlin: Bivši mlin pretvoren u underground klub

Ako govorimo o underground klubovima onda je Griessmuehle tipičan predstavnik upravo takvih mjesta u Berlinu.

Piše: 


Bivši mlin smješten u četvrti Neukölln sve je, samo ne fancy mjesto za izlazak po apsolutno svim značajkama, od same lokacije koja je udaljena od centra grada pa do prostora kao takvog. Do kluba vodi uska i duga cesta bez osvjetljenja kojom se prolazi pored poslovnih objekata smještenih u neposrednoj blizini jednog od kanala rijeke Spree.


 
Ulaz u klub je improvizirani drveni polu stand-koliba, a sve u prvi mah podsjeća na lošu improvizaciju cocktail bara na jadranskoj obali, recimo na otoku Viru. Osoblje na ulazu je izuzetno ljubazno kao što je to i inače slučaj u Berlinu izuzev naravno popularnog Berghaina. Cijena upada je korektna, te nas je koštalo 15 € za gostovanje amsterdamske legende San Propera. Datum je bio 30.12. a samo za usporedbu Berghain je na taj dan cijenu upada imao 38 € uz svo veselje koje dolazi s ulaskom u taj klub. Istina, mogao si ostati 3 dana, no većina ljudi ipak ide na jednu večer.


 
Unutrašnjost kluba je blago rečeno spartanska, a sastoji se od betonskih zidova, šanka, toaleta, light i sound opreme, i to je to. Jedan je od po uređenju naj-underground klubova u kojima sam bio.

Booking.com
Separei ili bilo kakve stolice nisam primjetio. Sjesti se može na palete koje improviziraju klupe pored garderobe. Glavni floor/dvorana je popriličnih gabarita i može primiti po slobodnoj procjeni oko 800 ljudi. Klub posjeduje još jedan manji floor u podzemnoj etaži, a sve skupa sa popratnim prostorijama, tj. hodnicima može ugostiti preko 1000 posjetitelja.


 
Tu je također i vanjski prostor koji se koristi za after partye tijekom ljepšeg vremena, a je otvoren cijelo vrijeme kao dvorište kluba. Cijene pića su više manje standardne, a u ponudi su i generička pića s “blank” etiketama tj. ako naručiš samo pivu bez određenog brenda, dobiješ bocu pive na kojoj piše “Bier” bez ijedne druge informacije. Isto je i s npr Coca Colom – dolazi boca na kojoj piše “Cola”.
{youtube}jGvQTDbpO2c{/youtube}

Što se presjeka ekipe tiče, a za razliku od popularnijih klubova po gradu, ovdje prevladava klasična gradska ekipa. Definitivno dobrodošla promjena u odnosu na turistički nagruvana mjesta koja sve više prevladavaju zadnjih godina. Gost večeri San Proper odradio je vrhunski DJ set koji započeo tocno u 04h.

Nizozemac je pripremio eklektično-dinamičan house, tech-house set ploča, te ga odvrtio negdje na gornjoj granici za te stilove karakterističnih BPM-a. Masama se pokušao uvaliti David Bowiem kojeg je zavrtio negdje pred kraj, točnije njegovu skladbu "Heroes" koja datira iz Bowieve berlinske trilogije. Više detalja oko samo interijera pogledajte na fotografijama kluba ili službenim stranicama Griessmuehle.
 

Booking.com

Upoznajte minimalistički bar 60Hz smješten u vibrantnoj berlinskoj četvrti

Kroz riječi Thiana u atipičnoj berlinskoj priči upoznajte klub Solar

Piše: Srđan Thian
Više info: www.thian.org
{youtube}Au834vxBvYw{/youtube}

sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web