Skip to main content
  • 21.05.2023.

Istraživanje: Ženski DJ-i su ostvarili rekordan rast, no indsustriju ipak predvode muškarci

International Music Summit je ovog svibnja objavio svoj godišnji izvještaj o industriji elektroničke glazbe

Piše: 


Već smo pisali o najpopularnijim žanrovima elektroničke glazbe, rastu elektroničke glazbe na brojnim internetskim platformama te rekordnom vrijednosti industrije koja premašuje 11 milijardi dolara.

Važan dio istraživanja, IMS je posvetio angažmanima

Tako je otkriveno da se elektronička glazba zastupljena na 39% festivala, što je povećanje bookiranja za 6% u odnosu na 2021. Kada se sagleda Top 100 DJ-eva, ženske predstavnice top ljestvice svega su bookirane na 15% festivala i događaja, što je pad od 6% u usporedbi s 2021.

No gledajući ukupnu brojku bookiranja, ženske DJ-ice su doživjele rast od 199% kad je broj gaža u pitanju. Iako je to rekordan rast, ipak se ne može mjeriti s muškim DJ-evima koji su ostvarili rast od 344% po pitanju bukiranja i broja gaža. IMS napominje da je dobivanje angažmana kao DJ jako izazovan posao no da su ove brojke zabrinjavajuće iako je rast u pitanju.

IMS također otkriva kako ženski DJ-evi imaju pritisak da moraju izgledati dobro dok sviraju, što osjeća 67% žena u industriji. Također, 56% žena u industriji nema dovoljno financijskih sredstava što im koči put do uspjeha.

dobar house desktiop
soul gravity mobile
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
soul gravity mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju