Skip to main content
  • alt
  • 26.04.2017.

Koliko smeća se skupi na jednom danu Coachella festivala? Puno!

Dva vikenda zaredom se održavao Coachella u Kaliforniji, festival glazbe od indi rocka do popa.

Piše: 


Lokalne novosti objavile su vijest o količinama smeća koje se baci za vrijeme festivala. Kako to funkcionira u ekološki osviještenim zemljama, smeće se reciklira u što većem postotku. Nakon koncerta Lady Gage održanog prvi vikend Coachelle, pod je gotovo u potpunosti bio prekriven plastičnim flašama, što je razumljivo jer posjetitelji moraju konzumirati veće količine vode s obzirom da se festival održava u pustinji na +36 °C.

alt  

Organizatori festivala su podupirali publiku u reciklaži i postavljali im reciklažne koševe na svaki korak. Kao još jedan motiv Coachella je zaposlila skupljače plastike da sakupljaju otpad za vrijeme festivala, te su promovirali reciklažu. U 11 ujutro, rane posjetitelje festivala bi dočekalo obilje praznih boca na podu. Neki od njih su svoju kreaciju izrazili kroz izradu skulptura od praznih boca, dok oko njih prolazi tim zaposlenika odjeven u plave majice sa znakom reciklaže na prsima.

alt

Goldenvoice, kao organizatori Coachelle, Stagecoacha i Desert Tripa, izvijestili su da za 15 dana godišnje koliko ukupno traju festivali, mogu prikupiti oko 107 tona smeća. Pozitivna činjenica da oko 20% toga smeća se može reciklirati, što iznosi oko 16 tona! Sprovedena je ideja za svakih 10 skupljenih praznih boca, dobije se nova boca s vodom. Također, s više boca su se mogle kupiti majice, torbe, festivalski plakati itd.

alt

Postoje i stanice za puniti boce vodom za ponovnu upotrebu. Reciklažni spremnici stoje pored kante za smeće u blizini svih štandova s hranom tijekom festivala, a na festivalu postoji i interaktivna umjetnička izložba koja se usredotočuje na recikliranje. RASHed–Art of Recycling je neprofitna organizacija koja broji više od 45 umjetnika. Imaju svoje redizajnirane i ukrašene kante za reciklažu, te nakon festivala poklanjaju ih školama i muzejima na korištenje.

Izvor: www.desertsun.com
Autor: Wadrez

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk