Skip to main content
  • 18.01.2018.

Na današnji dan rođen je “The Godfather of House Music” Frankie Knuckles

Na današnji dan 1955. ulicama Bronxa, New York zaorilo se ime Frankie Knuckles

Piše: 

Naslovna foto

naslovna foto: Ministry of Sound

Mladi Frankie kojih dvadesetak godina kasnije igrao je ključnu ulogu u rođenju house glazbe čime mu je prikladno nadjenut nadimak The Godfather of House Music. Iako fizički više nije s nama, u mislima još uvijek plove uspomene na njega.

Za mnoge glazbene žanrove razne strane sukobljavaju se oko toga tko je iste rodio, ali ne i kod House glazbe. Glazbeni fenomen poznat kao House prve korake radi u čikaškom The Warehouse-u gdje za pultom stoji mlađahni Frankie Knuckles koji biva rezident kluba. Maratonski setovi Frankie-a ispunjeni brojnim produženim editima napravili su pravu glazbenu revoluciju. Od 1977. do 1982. – koliko je bio rezident The Warehouse-a – glazba koju je vrtio nazvana je House.

Godine 1983. Frankie seli svirke u klub Power Plant u kojemu se zadržava do 1985.. Nakon 15 godina DJ-inga Frankie se krenuo okušati u produkcijskim vodama. Time je svijetu elektroničke glazbe podario brojne klasike. U spomen na život i djela kuma House glazbe bacimo presjek na neke od najsvjetilijih trenutaka Frankiea.

YOUR LOVE
Među prvi uratcima kojima je Frankie Knuckles imao prste je Your Love. Traka je prvu pojavu doživila 1984. kao demo verzija, gdje u to vrijeme Frankie Knuckles upoznaje Jamie Principlea. Tri godine kasnije, 1987. izdaju Your Love, koja mnogi smatraju prvom House trakom. Izdana je za američki Trax Records, danas je apsolutni klasik dragog nam žanra. Jamie Principle u jednom od intervjua naveo je kako se u Your Love radi o djevojci imena Lisa.

BEYOND THE MIX
1991. bila je bitna godina u karijeri Frankie Knucklesa, jer za Virgin Records izdaje svoji prvi studijski album. Još koju godinu ranije izbacio je dva House klasika, Baby Wants To Ride i Tears u suradnji sa Japanskim majstorom Satoshi Tomiieem te Robert Owensom koji odrađuje vokalne dionice. Za svoj prvi LP odabrao je dvoznamenkastu brojku 10 za odabir broja traka. Svakako najpoznatije postaju Seminal Work i The Whistle Song.

GRAMMY NAGRADA
Djela Frankie Knucklesa nisu mogla proći neprimjetno pa tako 1997. u čikaški dom Kuma House glazbe stiže nominacija za Grammy nagradu. U kategoriji Grammy Award – Remixer of the Year, Non-Classical konkurecnija su mu Todd Terry, Armand Van Helden, Mousse T. i David Morales. Svi oni mogli su samo sretno zapljeskati i stisnuti mu ruke, jer nagrada dolazi u ruke Frankiea.

FRANKIE KNUCKLE’S DAY
Još jedno priznanje stiže na kućnu adresu Frankie Knucklesa. Sada bivši američki predsjednik, Barack Obama prije nego je dobio ključ države, bio je Senator države Illinois. Prepoznao je značaj plesne zajednice te Frankiea kao predvodnika iste. Kroz niz ulica gdje su u starim skladištima bili organizirani House partiji, Obama je iste imenovao Frankie Knuckle’s Way, ali ono bitnije je kako je taj dan, 25. kolovoza 2004. službeno proglašen Frankie Knuckle’s Day.

“House Music isn’t black or white. It just is. It feels good & it feels right”

DANCE HALL OF FAME
Organizacija je osmišljena za čast i pamćenje svih značajnih ličnosti plesne glazbe. Na snagu stupa 2003. godine, a 2005. čast da bude dio Dance Hall of Fame dobio je i Frankie Knuckles.

“Frankie was always a leader, never a follower … I can only describe Frankie in one word … EPIC”

ESSENTIAL MIX
Globalno poznata emisija za čijim kormilom upravlja Pete Tong, 2011. imala je veliku čast ugostiti velikana, pionira i legendu Frankie Knucklesa. Posebna je ta godina za Essential Mix jer su imali dvostruku čast biti dio Frankieve bogate karijere. Dok je jedan klasični, studijska verzija mixa gdje slušatelji uživaju u odličnoj selekciji Frankie-a, drugo izdanje bilo je live mix iz Londona sa eventa Shoreditch.

31. OŽUJAK 2014.
Dan koji je diljem svijeta donio suze i tugu, jer u crno nas je zavila vijest kako je preminuo Frankie Knuckles. No ništa ne traje vječno pa tako ni život. Ostavština Franike Knucklesa uistinu je bogata i ne možemo reći ništa drugo nego hvala. Bez obzira da li ste ga uživo gledali i slušali ili ste pak samo virtualno upijali svu njegovu mudrost, doprio je do vas i sigurno ostao u memoriji vaših misli. Njegova glazba i dalje je sa nama, a dok je ona tu i Frankie je.

R.I.P. – dobri nam Frankie, hvala ti na svemu. Music Is The Answer.
 

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2