Skip to main content
  • 12.04.2024.

Novi val: Roberto Brignani – mladi Zadranin s analognim pristupom elektroničkoj glazbi

Nedavno smo objavili poziv za besplatnu promociju mladih, novonastalih i nadolazećih aktera sa scene, a sad je vrijeme da ih svi zajedno krenemo upoznavati.

Piše: 

Roberto Brignani stiže iz Zadra, a za elektroničku glazbu se zainteresirao još s 13 godina, a s 18 godina kreće posjećivati lokalne zabave da bi do svoje 20 godine prošarao brojnim žanrovima. U to vrijeme, kupio si je prvi kontroler, a nedugo nakon toga i par gramofona kako bi usavršio umijeće miksanja.

Svoje umjetničko putovanje pod imenom Robertescu s fokusom na ro-minimal zaputio u ljeto 2022. u jednom zadarskom kafiću gdje se prvi put za suočio s dinamikom interakcije između publike i DJ-a. Prvu ozbiljniju gažu dobiva na proljeće 2023. u Mastersu na poziv Moxie Grooves da otvori večer s vinyl only setom na gostovanju 100hz. Nastup u kultnom zagrebačkom klubu je bila prekretnica u Robertovoj glazbenoj karijeri i gaže su se nakon toga počele samo redati.

U sljedećim mjesecima, Roberto je postao rezident Rave or Die kolektiva, a glazbeno putovanje ga je dovelo di svirki u Portunu, Nemo klubu, Operi, na kultnoj Valkiri i drugim lokacijama gdje je dijelio pult s renomiranim regionalnim i domaćim umjetnicima poput Marka Nastića, Dejana Milićevića, Runyja, DJ Jocka, Marine Karamarko…

Još jedan važan trenutak u karijeri mladog Zadranina je bilo sudjelovanje “Ro-Minimal Citadel DJ natjecanju na kojem je bio uvršten među 12 finalista (od preko 100 prijavljenih) koji su imali prilike prošle godine nastupiti na festivalu u središtu Rumunjske. Gradić Alba Iulia bio je domaćin Ro-Minimal Citadel festivala koji je imao pozornicu u srcu gradske tvrđave.

Inspiriran svojim dosadašnjim iskustvom, Roberto se odlučuje na pokretanju vlastitog podcast kanala, nazvanog AfterEgo, koji je postao platforma za promociju lokalnih i međunarodnih talenata, predstavljajući njihove setove jednom mjesečno.

U posljednjih pola godine, glazbeni izričaj rezidenta Rave or Die kolektiva je prešao s ro-minimala na electro, što je naposljetku rezultiralo promjenom njegovog umjetničkom imena u osobno ime – Roberto Brignani.

Setovi nadolazećeg zadarskog DJ-a sada odražavaju široki spektar žanrova poput electro, techno, microhouse i minimal tech, pri čemu preferira analogni pristup uz neizbježni digitalni, što dodatno obogaćuje njegovu glazbenu ekspresiju.

Roberta Brignanija možete pronaći na Facebooku, Instagramu, SoundCloudu i YouTubeu te večeras poslušati u radijskoj emisiji Novi Val na dubrovačkom UNIDU radiju od 21 sat

Postani dio Novog vala

Pozivamo sve mlade, novonastale, neafirmirane i nadolazeće aktere sa scene bilo da su DJ-evi, producenti, live actovi, bendovi, MC-evi, vokalisti, kolektivi, organizatori, promotori, VJ-evi, art producenti, dizajneri, fotografi, performeri, udruge, nove radijske emisije, graffiteri, influenceri i ostale kreativce koji razvijaju scenu na sebi svojstven način da se predstave svojim dosadašnjim radom i biografijama. Više informacija možete saznati na poveznici.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk