Skip to main content
  • 19.05.2020.

Predstavljeni zahtjevi za relaksaciju mjera u hrvatskoj event industriji

Odbor za event industriju koji djeluje pri Glasu poduzetnika održao je dva zanimljiva sastanka sa predstavnicima Vlade i Dr. Krunoslavom Capakom, vodećim hrvatskim epidemiologom i članom Nacionalnog stožera civilne zaštite, a sve u cilju relaksacije mjera i vraćanja u život teško pogođene glazbene industrije, a evo ukratko najvažnijih činjenica i detalja na kojima rade.

Piše: 

7. SVIBNJA ODRŽAN PRVI SASTANAK

Ispred Vlade sastanak je vodio g. Robert Pende, zamjenik ministra turizma, a prisustvovali su i predstavnici ministarstva kulture, HTZ-a i HGK-a. Sastanak je bio konkretan te su izloženi najveći problemi event industrije.


Foto: Buba Bar, Makarska

OČUVANJE RADNIH MJESTA – MJERA +3 MJESECA

Ohrabrujuća je informacija da, iako se tako šuškalo, Vlada zasad nije odustala od druge faze +3 mjeseca mjera za očuvanje radnih mjesta (za 6.,7. i 8.) na kojima i MINT inzistira. vlada već razmatra daljnje produljenje mjera za one najugroženije subjekte (detalji se još ne znaju).

HAMAG KREDITI

Što se tiče HAMAG-a, očito je sve iznenadila činjenica da su onako naglo prekinuli prijave za COVID-19 zajmove, a MINT bi trebao javiti kakva je točno situacija te kad i kako će se nastaviti prijave. U svakom slučaju, rekli su kako je Vlada svjesna važnosti kreditnih linija za likvidnost i da će aktivno raditi na tome da otvore nove. HBOR COVID-19 krediti su nažalost namjenski plasirani, potrošeni i oni se više neće otvarati.

VAUČERI ZA ULAZNICE

Za zakonsku implementaciju vaučera za ulaznice, je ostalo jako malo vremena s obzirom da se Sabor uskoro raspušta, ali ministarstvu su dostavljene sve potrebne informacije


Foto: Aurora, Primošten

RELAKSACIJE MJERA

MINT-u su dostavljene i pozitivne primjere relaksacije mjera za evente drugih zemalja, prvenstveno Španjolske, kao i prijedloge implementacije mjera zaštite za pojedine kategorije događanja, koje će MINT razmotriti i proslijediti Stožeru.

18. SVIBNJA ODRŽAN SASTANAK SA STOŽEROM

Na sastanku sa Dr. Krunoslavom Capakom prezentiran je hodogram relaksacije mjera, koji je ažuriraN nastavno na korake relaksacije najavljene iz Češke, Austrije i Italije, na način da je predloženo:

– od 27.05. – min. 300 ljudi
– od 01.07. – min. 500 ljudi
– od 01.08. – min. 1.000 ljudi.

UKIDANJE RADA DO 23H

Dodatno, inzistiralo se na ukidanju ograničenja rada do 23h što onemogućava rad noćnih klubova, organizacije vjenčanja, ali i većine ostalih aktivnosti u našoj branši.


Foto: Revelin, Dubrovnik

EVENT INDUSTRIJA OZBILJNO DISKRIMINIRANA

Radna skupina je naglasila i trenutnu diskriminaciju naše branše u odnosu na velike trgovačke centre, javni prijevoz, vjerska okupljanja i sve ostale rizičnije djelatnosti, a koje su dozvoljene dok se nama brani rad. I naravno važnost event industrije za cijeli turizam i gospodarstvo, te preko 12.000 ljudi koji su egzistencijalno ugroženi.

Iz Stožera je rečeno da su im reference i potezi drugih zemalja ključni, da mogu postaviti ograničenja u skladu s njima tako da su gosp. Capaku dostavljeni relevantni izvori.

Važno je imati na umu da se situacija mijenja iz dana u dan odnosno ako virus ostane pod kontrolom sigurno će se mjere dodatno relaksirati u nadolazećem periodu.

Nadamo se da će se što prije mjere relaksirati, te tako otvoriti i naši klubovi – žile kucavice scene!

sonus 1
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
brejcha 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star desk