Skip to main content
  • 8.04.2024.

Riječka plesna “podmornica” – Nemo klub služi kao svojevrsni prozor u eminentna kulturna središta svijeta

Na mjestu gdje se nekoć nalazio riječki klub Život, danas “živi” Nemo klub. U razgovoru s ekipom koja stoji iza sve popularnijeg riječkog plesnog podija otkrili smo priču o njegovom nastanku.

Piše: 

Naslovna foto

Photossmok

Priča o Nemo klubu, seže u prošlost do susjednog Nemo Puba. Kako nam otkriva “kapetan” kluba Marino Squarcia, Nemo Pub je bio njegov prvi kafić, a da nije bio zidić. Tamo je radio svoj konobarski posao gdje je nakon dvije godine “preko noći” odlučio uzeti pub. “Slično se dogodilo i s klubom. Na to sam se također odlučio preko noći. Naime bivši Život (sadašnji Nemo Klub) je bio omiljena destinacija gdje bi se cijeli pub preselio nakon zatvaranja vikendom, a meni kao muzičaru je bila privlačna ideja da ga vodim. Kad mi se ukazala prilika, posao je sklopljen, itrebalo je čekati (opet!) dvije godine da završi korona i ostalo je povijest…”

foto: Photossmok

Ulaskom u Nemo klub, ali i dok se gledaju fotografije ističe se zanimljiv interijer koji se s pravom može okarakterizirati kao plesna podmornica. “Časnici” u klubu uvelike poštuju nasljeđe Života koji je u tom prostoru godinama bio, tako su ostavili dio prepoznatljivog stiha Života, a istovremeno dodali nešto novo i svoje. Sama priča o interijeru i kvaliteti kluba ne staje samo tu. Kako nam otkrivaju, nedavno su unaprijedili i sound system na razinu koja je zavidna za Rijeku.

Što se samog glazbenog izričaja Nemo kluba tiče, kako nam kažu on je fokusiran na umjerene elektroničke žanrove koji se baziraju a house, disco, funk i electro žanrovima, no često se može čuti i drum ‘n’ bass, kao i zvukovi 80-ih te poneki koncert s vremena na vrijeme.

Sami program kluba se temelji na dobrom balansu ponavljajućih mjesečnih evenata i DJ rezidenta koje njihova publika voli slušati iznova, dok s novim događajima pružaju priliku da se čuje nešto novo i proširi glazbeni ukus.

U listopadu prošle godine, zajedno s brendom Linija, započeli su serijalom Makijato evenata koji je baziran na istaknutijim DJ imenima sa hrvatske i inozemne scene. Sami koncept serijala je “all nighter“, koji prvo krene zagrijavanjem na terasi Nemo puba uz Rječinu, a zatim se u ponoć event seli u klub gdje ples traje do jutra. Prvi Makijato event je otvorio Pepi Jogarde, a nakon njega su gostovali Paolo Barbato, RotorMotor, Ilija Rudman, Felver i Jan Kinčl.

S vremena na vrijeme, održavaju se i koncerti, ali zbog prostornih ograničenja kluba oni su manjeg opsega. Od dosad održanih koncerata nam izdvajaju Akleu Neon, Curu i Dečka, The Fogsellerse i Techno Vikingse.

foto: Photossmok

Glazba spaja ljude, a “časnici” kluba se trude da svaka osoba koja ih posjeti, ode kući s osmijehom na lice i rado mu se vrati iz vikenda u vikend. “Vizija kluba je pružati siguran prostor gdje ljudi dobrih pogleda na svijet i muzikofili mogu na miru plesati i držati korak sa suvremenom, pretežito elektroničkom glazbom, kao svojevrstan riječki prozor u eminentna kulturna središta svijeta.”

Upravo zato, kako bi glazbu približili mlađoj populaciji, studenti imaju besplatan upad uz predočenje x-ice, stoga je “podmornica” vrlo često ispunjena mlađom ekipom.

foto: Eldin Becìar

Nemo klub se nalazi u Ružićevoj ulici, pod kućnim brojem 2, a svoja vrata otvara svakog petka i subote od ponoći pa do 6 sati ujutro. Iako, kako nam otkrivaju “časnici” kluba to može u budućnosti promjeniti ako im se bude pružila mogućnost kvalitetno popuniti program, jer kako kažu “kvaliteta nam je ipak ispred kvantitete.”

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2