Skip to main content
  • 8.04.2024.

Riječka plesna “podmornica” – Nemo klub služi kao svojevrsni prozor u eminentna kulturna središta svijeta

Na mjestu gdje se nekoć nalazio riječki klub Život, danas “živi” Nemo klub. U razgovoru s ekipom koja stoji iza sve popularnijeg riječkog plesnog podija otkrili smo priču o njegovom nastanku.

Piše: 

Naslovna foto

Photossmok

Priča o Nemo klubu, seže u prošlost do susjednog Nemo Puba. Kako nam otkriva “kapetan” kluba Marino Squarcia, Nemo Pub je bio njegov prvi kafić, a da nije bio zidić. Tamo je radio svoj konobarski posao gdje je nakon dvije godine “preko noći” odlučio uzeti pub. “Slično se dogodilo i s klubom. Na to sam se također odlučio preko noći. Naime bivši Život (sadašnji Nemo Klub) je bio omiljena destinacija gdje bi se cijeli pub preselio nakon zatvaranja vikendom, a meni kao muzičaru je bila privlačna ideja da ga vodim. Kad mi se ukazala prilika, posao je sklopljen, itrebalo je čekati (opet!) dvije godine da završi korona i ostalo je povijest…”

foto: Photossmok

Ulaskom u Nemo klub, ali i dok se gledaju fotografije ističe se zanimljiv interijer koji se s pravom može okarakterizirati kao plesna podmornica. “Časnici” u klubu uvelike poštuju nasljeđe Života koji je u tom prostoru godinama bio, tako su ostavili dio prepoznatljivog stiha Života, a istovremeno dodali nešto novo i svoje. Sama priča o interijeru i kvaliteti kluba ne staje samo tu. Kako nam otkrivaju, nedavno su unaprijedili i sound system na razinu koja je zavidna za Rijeku.

Što se samog glazbenog izričaja Nemo kluba tiče, kako nam kažu on je fokusiran na umjerene elektroničke žanrove koji se baziraju a house, disco, funk i electro žanrovima, no često se može čuti i drum ‘n’ bass, kao i zvukovi 80-ih te poneki koncert s vremena na vrijeme.

Sami program kluba se temelji na dobrom balansu ponavljajućih mjesečnih evenata i DJ rezidenta koje njihova publika voli slušati iznova, dok s novim događajima pružaju priliku da se čuje nešto novo i proširi glazbeni ukus.

U listopadu prošle godine, zajedno s brendom Linija, započeli su serijalom Makijato evenata koji je baziran na istaknutijim DJ imenima sa hrvatske i inozemne scene. Sami koncept serijala je “all nighter“, koji prvo krene zagrijavanjem na terasi Nemo puba uz Rječinu, a zatim se u ponoć event seli u klub gdje ples traje do jutra. Prvi Makijato event je otvorio Pepi Jogarde, a nakon njega su gostovali Paolo Barbato, RotorMotor, Ilija Rudman, Felver i Jan Kinčl.

S vremena na vrijeme, održavaju se i koncerti, ali zbog prostornih ograničenja kluba oni su manjeg opsega. Od dosad održanih koncerata nam izdvajaju Akleu Neon, Curu i Dečka, The Fogsellerse i Techno Vikingse.

foto: Photossmok

Glazba spaja ljude, a “časnici” kluba se trude da svaka osoba koja ih posjeti, ode kući s osmijehom na lice i rado mu se vrati iz vikenda u vikend. “Vizija kluba je pružati siguran prostor gdje ljudi dobrih pogleda na svijet i muzikofili mogu na miru plesati i držati korak sa suvremenom, pretežito elektroničkom glazbom, kao svojevrstan riječki prozor u eminentna kulturna središta svijeta.”

Upravo zato, kako bi glazbu približili mlađoj populaciji, studenti imaju besplatan upad uz predočenje x-ice, stoga je “podmornica” vrlo često ispunjena mlađom ekipom.

foto: Eldin Becìar

Nemo klub se nalazi u Ružićevoj ulici, pod kućnim brojem 2, a svoja vrata otvara svakog petka i subote od ponoći pa do 6 sati ujutro. Iako, kako nam otkrivaju “časnici” kluba to može u budućnosti promjeniti ako im se bude pružila mogućnost kvalitetno popuniti program, jer kako kažu “kvaliteta nam je ipak ispred kvantitete.”

sonic desktop
sonic mobile
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.