Skip to main content
  • 23.11.2016.

15. rođendan za pamćenje – izložbe, predavanja, dodjela nagrada i party

Nakon osam dana kulturnih, umjetničkih, edukativnih i glazbenih događanja priveli smo kraju proslavu našeg 15. rođendana.

Piše: 


Takeover party serijal koji je završio u srpnju bio je samo uvertira za veliko finale ove jeseni. Krenuli smo krajem listopada u novu rođendansku avanturu edukativnim programom "Jezgra" koji je startao otvaranjem izložbe "Kako izgledaju klubovi jutro poslije" u splitskom klubu Zona od 23. do 31. listopada.

Veliko finale u Zagrebu od 10. do 18. studenoga u Pločniku uključivalo je istoimenu izložbu, edukativna predavanja, dodjelu nagrada akterima elektroničke scene "Ambasador" u kinu Forum i završni party #welovesound pres. Ricardo Villalobos u The Bestu.

ZAKLJUČAK
Kroz izložbu posjetitelji su mogli vidjeti "apokaliptičnu" sliku jutra nakon iz 20 ljetnih i zimskih klubova elektroničke glazbe. Za istom je iskazan veliki interes pa postoji velika vjerojatnost da ćete slike moći vidjeti i u drugim našim gradovima s još žešćim scenama iz nekih drugih klubova poput splitske Jungle, osječkog Epica, zadarskog QBara itd.

U nedjelju 13. studenoga krenula su četverodnevna edukativna predavanja, radionice i projekcije, a program je otvoren tribinom "Osnivanje DJ udruge" koju je predvodio Damir Cuculić.

OSNIVA SE DJ UDRUGA
Okupljeni DJ-i su konačno postigli konsenzus i s tribine odmah krenuli na posao. Drago nam je da smo pomogli u inicijativi. Na istoimenoj tribini susreli su se Arsen Pavešić, Go Cut, Ivan Komlinović i Blacksoul, te zaključili kako je prijeko potrebno osnovati jedno tijelo (pravnu osobu) koja će biti savjetodavna prema svojim članovima, štititi prava DJ-a pred institucijama, kao i omogućiti jednostavnije plaćanje DJ-a na gažama. U idućim tjednima izvještavat ćemo Vas o aktivnostima koje su na sebe preuzeli gosti tribine.

TRIBINA ZAMP
Uz moderatorstvo E-Basea veliki interes pobudila tribina ZAMP, a bilo je zanimljivih diskusija na temu izdavanje DJ licence, autorska prava i slično. Ni 120 minuta nije bilo dovoljno za brojna pitanja iz publike, pa je program ponovno kao i u Splitu produžen dok sve nejasnoće nisu otklonjene.

RAZVOJ FESTIVALSKOG TURIZMA
O problemima kod organiziranja festivala razgovarali su Adnan Mehmedović Medo (Papaya, Zrće), Nick Colgan (The Garden Tisno), Vedran Meniga (Outlook, Dimensions, Seasplash, Slurp!, Sirup), dok je teme postavljao Sergej Snooze.

Zaključeno je da postoji veliki broj otvorenih pitanja koja otežavaju festivalima veći priliv gostiju od skupljih avionskih letova do ukidanja low cost linija za Zadar, pa su tu i problemi sa većim cijenama smještaja od uobičajenoga; nelogičnosti na koje nailaze u poreznom sistemu, a zaključeno je da bi bila prijeko potrebna i bolja suradnja s policijom. Tema koja je zasigurno javnosti predstavila niz problema s kojima se danas susreću vodeći promotori u državi još će dobiti svoj nastavak na nekim drukčijim i puno većim razinama.

Zanimljivo predavanje održao je Funk Guru koji se osvrnuo na početke Drum and Bass scene u Zagrebu, dok se moderator Dubok istovremeno pokušao reflektirati na razvoj iste scene u Splitu.

Potom je DJ Sly pričao o počecima osječke underground scene, a moderator mu je bio Toxic koji je bio čest gost na stvaranju osječke scene.

PREDAVANJE DARKA JURANOVIĆA DKNOCKA I ZVONIMIRA DUSPERA DUSA
Na VERN-u se pred oko 60-tak znatiželjnika održalo predavanje o glazbenoj produkciji, suradnji sa svjetskim izvođačima i utjecaju medija na istu. Gošće su bile Silvija Londero (Media Servis) i Aleksandra Milinković (Enter). Čuli smo i Andy Wrighta preko Skypea koji je pričao o svojim iskustvima na zadanu temu, a teme je postavljala novinarka Ninna Lara Vidaković.

Slušali smo još predavanja o drogama (Harm Reduction i ulične droge), izdavanju glazbe (Blacksoul), a u Burn Residency predavanju iskustva s Ibize prenijeli su Tom Bug i Roth Segen. Gledao se film "Astralis Institucija" i "Papaya Make Some Noise", te ste čuli slušaonicu starih vinyla by Toxic.

Održane su radionice elektroničke glazbe Apple Logic Pro (AL6), te 10 grešaka u pristupu produkciji (Marin Gospić, EMI učilište).

AMBASADOR
Na prvoj hrvatskoj dodjeli nagrada "Ambasador" u utorak, 15.11. od 20h nagradili smo 47 aktera elektroničke scene. U zagrebačkom kinu "Forum" okupilo se preko 250 posjetitelja mahom aktivnih sudionika scene (DJ-a, producenata, vlasnika klubova, festivala, promotora), te su svi bili vidno sretni što smo na ovakvoj jednoj interesantnoj smotri okupili cijelu scenu. Tendencija održavanja "Ambasadora" je jednom godišnje s ciljem vrednovanja rada naših sudionika scene u protekloj godini.



ZAVRŠNI PARTY održao se 18. studenoga
u suradnji sa Sonusom. Projekt #welovesound poklonio je Klubskoj sceni Ricarda Villalobosa za 15. rođendan. Uz uvertiru Sergeja Snoozea i Ian F.-a, Ricardo se za pult pojavio u 04h, te trosatnim setom razveselio oko 1500 posjetitelja.

Cijeli edukativni sadržaj je snimljen te će se u dogledno vrijeme emitirati na našem YT kanalu. Brojni mediji i društvene mreže su kroz ovih 330 dana pisali o Klubskoj sceni, o elektroničkoj glazbi, te valja se zahvaliti svima njima kao i novinarima koji su omogućili da ovaj projekt dobije širu podršku.

Pozitivne vibracije na podiju i podrška na Ambasadoru dodatan su nam motiv za idućih 15, te nastavljamo našu misiju promoviranja elektroničke scene u zemlji i inozemstvu.

Programe su podržali Ministarstvo kulture RH, Burn Hrvatska, Jamnica Sensation, MTV Hrvatska, Kulturpunkt.hr, Partypolis i UESmag.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2