Skip to main content
  • 27.08.2023.

4 festivala koji su po nama obilježili ljeto na Martinskoj

Završila je peta sezona Martinske, glazbene oaze na poluotoku preko puta Šibenika

Piše: 

Od 14. srpnja do 19. kolovoza Martinska je iz tjedna u tjedan nudila raznolike glazbene žanrove uz čak šest festivala i jednim velikim koncertom. A ovo su festivali koji su po nama obilježili ljeto na Martinskoj:

21. Seasplash Festival
Oprostili smo se od Seasplash Festivala, baš onako kako i priliči toliko dugotrajnom festivalu koji je utjecao na mnoge živote i pokrenuo sasvim novu scenu. Pet dana ispunjena muzikom, tri pozornice s tri soundsystema brojnoj publici ponudili su artiste koji su inspirirali pokretanje, oplemenjivali prošla izdanja Seasplasha, ali i one koji su pokazali da podmladak scene postoji. Iration Steppas, Zion Train, Headmix i Pitch Black opravdali su svoj zvjezdani status, baš kao i domaći glazbenici ABOP, Bamwise, Antenat, St!lness kao i novi projekt Dr.Obi meets Anja G, Root & Sistah Tena. Uz mnogo noćnog i dnevnog druženja, u obiteljskoj atmosferi i s ovim 21. Seasplash Festivalom, koji je ujedno i posljednji, zatvoreno je jedno veliko poglavlje.

Membrain Festival
Osmo izdanje Membrain Festivala na Martinsku je dovelo  80-ak izvođača koji su pristigli od Japana, UK, Nizozemske i ostatka Europe. Izmjenjivali su se na tri pozornice puna četiri dana, a u njihovim nastupima uživali su i domaći i internacionalni gosti, kojih je u podjednakom broju bilo u publici. Svi oni, baš kao i organizatori slažu se u dojmovima da je ovo bilo najbolje izdanje Membrain Festivala do sada.

Blast Fest
Ovogodišnje izdanje Blast Festa ponovno je proizvelo veliki hype kod publike. Riječ je o elektroničkom festivalu koji okuplja neke od najvažnijih predstavnika underground scene iz cijele Hrvatske, nudi kontinuirani program u trajanju od 48 sati, a ove godine osim glavne pozornice, posjetitelji su mogli chillati i na dnevnom, skrivenom flooru.

Preach The Rič
Prvo izdanje hip-hop festivala Preach The Rič na Martinskoj imao je velik odjek na toj sceni. U dva dana festivala publika je imala prilike čuti neke od najrelevantnijih umjetnika iz regije. Smoke Mardeljano i Frenkie prvi su put nastupali u Šibeniku, a ništa manje oduševljenje nije izazvao ni nastup šibenskog benda domaćina Hram. Nakon što je festival završio pozitivne reakcije nisu se još slegle, što ostavlja mnogo optimizma za uspjeh PREACH THE RIČ-a u budućim godinama.

Iako je Martinska ostala bez Seasplasha, na njegovo mjesto sigurno će se stvoriti mjesta za novi festival slične glazbene tematike. Veliki plus je ovogodišnji Membrain koji je u srdačnom izvještaju ispratio i naš DJ Frenkyboy (Bubanj&Bass). Blast Fest je tradicionalno dobra priča iskusnih domaćih promotora, a veliki plus za razvoj i raznolikost urbane scene sigurno je nastanak hip-hop festivala Preach The Rič.

soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2