Skip to main content
  • 29.05.2024.

Izvještaj: Preko 44 tisuće posjetitelja u Umagu otvorilo festivalsku sezonu

Donosimo opsežan izvještaj našeg urednika sa Sea Stara.

Piše: 

Nakon indie rocka i popa, točno u ponoć prvog dana Sea Star festivala na Mainstageu su krenuli elektronički ritmovi pod palicom Hot Since 82. Vidno raspoloženi Britanac je tijekom dva sata seta polagano pričao priču i podizao temperaturu plesnog podija, a sve je to začinio s pokojim bezvremenskim house klasikom. Njegov je nastup privukao mnoge ljubitelje elektroničke glazbe, koji su uživali u spoju ID-jeva, hitova i nostalgičnih melodija. Publika je energično pratila svaki takt, stvarajući nevjerojatnu atmosferu koja je samo dodatno podigla uzbuđenje prvog dana festivala.

Sljedeći na redu su bili ARTBAT s očekivanim melodičnim ritmovima, koji su naposljetku bili značajno bliži tranceu nego technu ili houseu. Njihov set je bio prožet emocionalnim i atmosferičnim tonovima, a izbor traka i obrada je također bila očekivana. Dupko popunjeni Mainstage niti kiša pred kraj seta Ukrajinaca nije rastjerala, već dodatno rasplesala jer su mobiteli bili u džepovima. Kiša je zapravo pridonijela stvaranju magične atmosfere, s reflektorima koji su stvarali svjetlosne efekte na kišnim kapima, što je dodalo poseban čar njihovom nastupu.

Prije samog finiša večeri, na pozornici se s kratkim setom predstavila Lanna iz EXIT Echosystem programa. Mlada DJ-ica je svojim energičnim i dinamičnim nastupom uspjela zadržati pozornost publike, pripremajući ih za završnicu večeri. Njen set je bio i dalje u melodičnom tonu s kojim su ARTBAT započeli nešto ranije.

Posljednji set večeri na Mainstageu je pripao Deborah de Luci koja je brzim, žestokim i tvrdim beatovima partijanere držala budnima do ranih jutarnjih sati. Njen set je bio prava poslastica za sve ljubitelje tvrdih ritmova. Visoku energiju je držala tijekom cijelog seta, a publika je plesala do posljednjeg takta daleko iza 6 sati ujutro.

Svakako vrijedi spomenuti i veliki interes za domaćim i regionalnim DJ-evima koji su svirali na Electric Waves pozornici. Ova pozornica je okupila neke od najtalentiranijih DJ-eva s domaće scene, koji su svojim nastupima pokazali da imaju što ponuditi i da se mogu nositi s velikim imenima.

Druge večeri, nakon nekoliko trap glazbenika, točno u ponoć na veliku pozornicu Sea Star festivala se popeo Baby Lasagna koji je odradio svoj prvi nastup nakon Eurosonga na domaćem terenu. Tijekom svog seta, stavio je fokus na predstavljanju albuma i dao naznaku kako neće biti samo one hit wonder. Njegova izvedba je bila ispunjena energijom i karizmom, a publika je s oduševljenjem prihvatila nove pjesme, pokazujući da su spremni podržati njegovu karijeru i dalje.

U svom 60-minutnom setu John Newman je sve prisutne vratio u “zlatno doba” EDM-a. Njegov set je bio ispunjen hitovima koji su obilježili čitavu jednu generaciju, a publika je nostalgično pjevala i plesala uz svaki takt. Newman je pokazao da se odlično snalazi i iza DJ pulta u ovoj live kombinaciji.

Na velikoj pozornici su nastupili i francuski duo Ofenbach koji su poznati po svojim komercijalnim radijskim singlovima, no u Umagu su predstavili svoju mračniju i dublji stranu. Njihov set je bio pravo iznenađenje za mnoge, s obzirom da su se udaljili od uobičajenog pop zvuka i ponudili nešto potpuno drugačije.

Nautulius Arenom drugog dana su odzvanjali tvrdi techno ritmovi. Najveći interes je izazvao splitski as DJ Jock koji je osim plesnog podija, napunio i tribine ATP stadiona “Goran Ivanišević”. Njegov set je bio prava techno bomba, s beskompromisnim ritmovima i snažnim basovima koji su odjekivali kroz cijelu arenu. Nakon DJ Jocka, na pozornicu se popela Estella Boersma. Nizozemska zvijezda je servirala 90 minuta techno, electro i breakbeat ritmove, pokazujući svoje vještine i širinu repertoara. Njen nastup je bio dinamičan i energičan, a publika je uživala u svakom trenutku.

Kao i prvog dana, Electronic Waves pozornica je okupila domaće snage koje su se predstavile u odličnom svjetlu te naposljetku i odvozile after. Ova pozornica je postala omiljeno mjesto za sve one koji žele otkriti nove talente i uživati u raznolikosti glazbenih stilova koje domaća scena nudi. Atmosfera je bila prijateljska i opuštena, a DJ-evi su svojim setovima osigurali da zabava traje do ranih jutarnjih sati.

Sea Star festival je tako još jednom potvrdio svoj status jednog od najvažnijih glazbenih događaja u regiji, privukavši tisuće posjetitelja i ponudivši nezaboravno iskustvo za sve ljubitelje glazbe.

sonic desktop
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.