Skip to main content
  • electronic beats zagreb
  • 10.11.2013.

Tko je rekao da je Electronic Beats party?

Do trećeg izdanja Electronic Beats festivala koji se redovno održava u glavnim gradovima europskih prijestolnica, a u Zagrebu održanog ovog petka 8.studenog, posjetitelji su mogli iskusiti/informirati se i saznati da ovaj festival zapravo nije party. 

Piše: 

Naslovna foto

electronic beats zagreb

Razlog zbog kojeg na ovakav način započinjem izvještaj stoji u činjenici da je to jedna od konstatacija koja je narušila dio očekivanja kod određenog dijela publike, no upravo zbog te konstatacije festival privlači raznolike profile posjetitelja željnih nove muzike.
 
Druga važna činjenica jest da je festival rasprodan što znači da se u paviljonu 9. Zagrebačkog Velesajma okupilo oko 2000 posjetitelja, raznolikih, veselih lica koje karakterizira zajednička ljubav prema posjećivanju festivala i govori u prilog zaključku da za događajima ovakve vrste još uvijek postoji dovoljan interes.
 
Priča o tome koliko je jednodnevne događaje potrebno nazivati festivalima je pak priča za sebe.

eb zagreb
 

Koncept Electronic Beats festivala uključuje izvođača/izvođače u središte zbivanja, predstavlja njihov glazbeni opus u stilu koncertnog nastupa i u Hrvatsku ih nerijetko dovodi po prvi put. U protekle dvije godine tako smo plesali na glazbu Roisin Murphy, Digitalisma i TEED-a, poslušali Dominique Dillon, Woodkida , Hot Chip i Modeselektor, a za ovu jesensku shemu EB nam je priredio čak četiri glazbene premijere; njujorški indie pop duo MS MR, danski orkestralni indie rock sastav Efterklang, Bugarkinju DENU te njemačkg producenta, DJ-a i  headlinera Fritza Kalkbrennera.
 
Ranoranioci su tako festival otvorili prema zadanoj satnici uz DENU u 21.30h, Bugarkinju koja živi u Berlinu i hip-pop iconu za koju kažu da živi i promiče hipsterski način života. DENA je popularnost stekla prije godinu dana svojim ljetnim hitom “Cash, Diamond Rings, Swimming Pools” koji je izdala za francuski label Kitsuné te ju izvela i na pozornici EB festivala, uz druge svoje hitove poput “Thin Rope“, “Guest List” i „Games“. Posebno za publiku u Zagrebu otpjevala je i potpuno novu pjesmu. 
 
mr ms zagreb
 
Nakon razigrane pjevačice pozornica je bila rezervirana za indie zvuk, otpočevši s MS MR, američkim dvojcem s glazbenom diplomom kojeg čine vokal Lizzy Plapinger i producent Max Hershenow. Glazbenici koji su se upoznali na satu elektronske glazbe na gazbenom fakultetu u Zagreb su došli predstaviti svoj debi album Secondhand Rapture izdan u svibnju ove godine. "Salty Sweet", "This Isn't Control" i "Bones" koja se ujedno nalazi i na soundtracku popularne serije Game of Thrones dio su njihovog 40-minutnog nastupa koji su završili izvedbom singla "Hurricane" ujedno i njihovim prvim zajedničkim singlom kojim su se predstavili javnosti. U indie stilu, manje pop više rock prizvuka, nakon njih nastupili su Danci Efterklang, kojeg je za ovogodišnji line up EB-a preporučio Mate Škugor, bivši umjetnički direktor Terranea i sadašnji voditelj kluba i programa Žedno uho.

efterklang zagreb
 

Efterklang je imao vrlo nezahvalnu ulogu, jer se kulmnacija festivala vremenski približavala, a ljubitelji čvršćeg elektronskog zvuka postajali sve nestrpljiviji. U toj nezahvalnoj ulozi koja je mnogim posjetiteljima dala prostor za razgovor, druženje i kraćenje vremena do nastupa headlinera u chill out prostoru, photo boothu ili na štandu s promo poklonima, izgubio se doživljaj njihovog četvrtog albuma „Piramida“ koji je ujedno i glavni razlog njihova posjeta Zagrebu te noć prije Ljubljani. Iako je spot za singl „Sedna“ sniman upravo u Zagrebu, Efterklang je u Zagrebu prvi put i njihovo oduševljenje srećom nije splasnulo zbog manjka poštovanja od strane publike među kojom su rijetki bili svjesni da su kritičari ovaj ambiciozni album nazvali glazbenim remek djelom.
 
{youtube}lScLdOWAMhc{/youtube}
 
Uz ispijanje kapljica slovenskog vina simpatični Danci oprostili su se s publikom i nakon Itcheve kratke uvertire na pozornicu je uz ovacije izašao dobro raspoloženi Fritz.
 
Često manje percipiran u odnosu na popularnijeg brata Paula, Fritz Kalkbrenner zapravo je unio energiju i ples na zagrebački Velesajam te donio publici osjećaj sreće i prijeko potrebnog uzbuđenja. I sam Fritz nije prestao plesati i pjevati za pultom, a vrhunac je uslijedio kad je pustio hit singl „Sky and Sand” kojeg je za popularni film "Berlin Calling" producirao zajedno s bratom Paulom. Koliko se publici svidio Fritzov nastup bolje rečeno glazba koju je pustio pokazali su bezkompromisnim pozivom na bis kojim je festival i završio u 3h kako je i predviđeno.

fritz kalkbrenner zagreb
 

Raznolikost je vodeća misao Kalkbrennerovog posljednjeg albuma „Sick Travellin“, a ovih je dana aktualno biti „ZA“ ili „PROTIV“. Slično je i s festivalima i glazbom, uvijek će biti onih koji su Za i koji su Protiv…Do sljedećeg Electronic Beatsa, uživajte u raznolikosti i svoje demokratsko pravo govora s konstruktivnim prijedlozima koji će EB Hrvatska učiniti još boljim u narednim izdanjima, slobodno izrazite na FB stranici eventa.

eb zagreb2


Pogledajte i našu Fotogaleriju s ovogodišnjeg Electronic Beats Festivala.
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2