Skip to main content

Islandska poslastica GusGus dodatno će zagrijati vruće splitsko ljeto

Dvojac, koji diljem svijeta provjereno tjera na ples, nastupit će 20. srpnja prvi put u Splitu uz podršku iskusnih domaćih snaga AM:PM

Piše: 


Prva asocijacija na Island su gejziri i lijepa priroda u pomalo surovoj klimi. Njegovi stanovnici su osebujni, a počesto i umješni pa tako u zadnje vrijeme svjedočimo uspjesima islandskog sporta, filma ili glazbe. Kad je riječ o elektroničkoj glazbi, posebna poslastica su GusGus, koji će nakon nekoliko koncerata u Hrvatskoj, prvi put nastupiti u Splitu, i to 20. srpnja na Bedemu Cornaro.

Njihovo ime se, kažu znalci, izgovara upravo po Vuku, a priča kaže da su se nazvali po sceni iz Fassbinderovog filma "Svi drugi se zovu Ali" u kojoj junakinja kuha svom ljubavniku kuskus, izgovarajući ga kao gusgus. Nastali su 1995. godine u Reykjaviku kao umjetnički kolektiv posvećen filmu, no uskoro su se okrenuli elektroničkoj glazbi. Ubrzo nakon osnivanja zamjećuju ih znalci s britanske nezavisne etikete 4AD s kojom Islanđani potpisuju ugovor, postaju naširoko poznati i rasprodaju nastupe diljem svijeta. Primjećuju ih tada i najpoznatija imena elektro i pop scene, pa su se u njihovim suradnjama našli i Björk, Moloko, Depeche Mode i Sigur Ros.
{youtube}ydstajr-MvY{/youtube}

Dosad su izdali deset studijskih albuma, od kojih je najveći uspjeh ostvario "Arabian Horse" iz 2011. godine, no uglavnom su ostali vjerni zvuku stvorenom u 90-ima. Poznati su po eklektičnom zvuku i nekonvencionalnoj fuziji techna, trip-hopa i housea, uspješno ukomponiranoj s drugim glazbenim žanrovima, a sami svoj stil nazivaju techno-soul. Biggi Veira i dalje suvereno vlada analognom opremom koju još uvijek koriste za dobivanje pravog elektroničkog zvuka, dok je u ulozi pjevača Daníel Ágúst Haraldsson, koji je na Islandu postao zvijezda nakon nastupa na Eurosongu, još 1989. kad je pobijedila Riva s "Rock Me Baby".
{youtube}lG8l6JyQb0A{/youtube}

Live nastupi GusGusa uzbudljivi su i daleko od mainstreama, a takav je bio i onaj na šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila prije dvije godine, također u organizaciji Collage Eventsa. Zdušno se plesalo unatoč sjedalicama postavljenim na rasprodanoj tvrđavi, a atmosfera je ponijela i Islanđane koji su publiku nazvali prekrasnom, a tvrđavu sv. Mihovila jednim od najljepših mjesta na kojima su svirali.
{youtube}Jak5ZUPSFF8{/youtube}

U Splitu će također nastupiti u jedinstvenom ambijentu kakav pruža Bedem Cornaro gdje će im podrška biti AM:PM. Splitski elektronički dvojac, kojeg čine Antonio Milina i Milan Pivalica, oduševio je i u Šibeniku, također zagrijavši atmosferu svojim deep houseom prije nastupa GusGusa. Njihovo veliko iskustvo u drugim glazbenim projektima čini svaku njihovu live svirku jedinstvenim doživljajem.
{youtube}SKLpL0y_FRE{/youtube}

Collage web: www.collage.events

FB Event: https://www.facebook.com/events/575266562993634/

Early bird ulaznice po cijeni od 150 kuna već su u pretprodaji u Entrio sustavu. Ulaznice: https://bit.ly/GusGus-Split

sibold mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop