Skip to main content

Ljeto glazbe i kulture u šibenskoj tvrđavi Sv. Mihovila!

Za one jednako religiozne u mainstream pogledu, a ne samo povodom svetišta zvučnika, nad Šibenčanima i Šibenčankama bdije Sv. Mihovil, a nad akvatorijem po njemu nazvana tvrđava, sada prenamijenjena u svjetovne sasvim kulturne svrhe.

Piše: 

Ekipa koja je u kuži poznaje Mihovila kao arhanđela. To bi ti došlo fino kao "vojskovođa vojske nebeske", vođa i pobjednik u borbi protiv pobunjenih anđela, branitelj apokaliptične Žene i pobjednik sedmoglavog apokaliptičkog Zmaja. Uz to te Miha sasvim sjajno vodi u raj i baca ti dušu na vagu. Pa ako već u nebeske vage vjeruješ zasigurno možeš ispovjediti nešto kostima, mišićima i tetivama na flooru srednjovjekovne utvrde ovoga šibenskog ljeta. Na 60 metara ponad akvatorija na kamenoj hridi mirno stoji tvrđa pod čijim zidinama cvatu šibenski životi i najstariji hrvatski autohtoni grad. Bilo je to Božić davne 1066. kada se grad po prvi puta spominje kao chill mjesto Petra Krešimira IV i pratnje mu. Kako je tvrđavu nagrizao nediskriminatorni zub vremena slijep na vrijednost baštine od 2012. – 2014. trajala je obnova da bi se stvorila ljetna pozornica s 1077 mjesta koja prihvaćaju sve žanrove jednako otvoreno.

Pa tao za jednu suptilnu najavu evenata zanimljivih elektroničkome tebi baci oko niže. Na hibride struje i klasike nastrojeni neka zabilježe 14. srpnja jer u Šibenik stiže osobni, domaći i nimalo mali, maksimalno glasan gospodin Maksim Mrvica. Koncert na tvrđavi sv. Mihovila dio je Maksimove velike turneje kojom ujedno predstavlja svoj novi album New Silk Road. Turneja je započela u travnju koncertom u Pragu, a nastavlja se kroz cijelu godinu sve do poznatih dvorana kao što su Sydney Opera House, Seoul Arts Center, Great Hall of the People u Pekingu i mnogih drugih.

25. srpnja vrijeme je za LP, američku kant-autoricu Lauru Pergolizzi, gdje večer zagrijava Boris Štrok, a outro i hlađenje je pod paskom pomaknutih estetika Ilije Rudmana. 2. kolovoza u tvrđi je talijan Mario Biondi uz aftershow Alex Barck Jazzanova DJ seta, dok 4. kolovoza preuzimaju Kruder&Dorfmeister uz (ironično) hlađenje s DJ Hellom. 14. kolovoza pak za sve one sa snažnim beatom unutra ovdje je u sastavu Moloko glazbeno odgojena Róisín Murphy . Ova lutka lascivnih melodija neprestano se potvrđuje kao jedna od vrhunskih svjetskih vokalistica i glazbenica koja u potpunosti razumije pop, disco i elektroniku, a upravo njen glas je onaj koji je zauvijek u moždane sinapse utisnuo hitove poput „The Time is Now“, „Sing it Back“ i „Forever More“.

Za upade na šibensku kulturnu utvrdu posjeti stranicu programa OVDJE i klikom na odabrani datum skokni po svoj upad i potpuno se uštimaj u moto ljetne pozornice tvrđave Sv. Mihovila"Iznad mora, ispod zvijezda!"
 

sibold mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop