Skip to main content
  • 26.09.2017.

Dino Dvornik i Dubioza Kolektiv sa zajedničkom pjesmom ‘Treba Mi Zraka’

Dino Dvornik za svog glazbenog života imao je jasnu viziju smjera kojim želi ići. Nosio ga je moderni zvuk, donio je svježinu na glazbenu scenu i zasluženo ga krasi titula ''Kralj Funka''.

Piše: 

Sada već davne 1988. godine, Dino je dočekao svoj debitantski nastup na zagrebačkom festivalu, gdje se predstavio sa izdvebom 'Tebi Pripadam'. Taj događaj otvorio mu je velika vrata izdavačkih kuća i ubrzo zatim stiže i njegov prvi album. Od tada je izdao sedam albuma, a tokom svoje karijere pobrao je i brojne nagrade, od hita godine 'Afrika', do albuma godine 'Pandorina kutija' pa čak i za životno djelo.
{youtube}hmNMZPbAJbg {/youtube}

Nažalost, 2008. godine Kralj nas je napustio i ostanu nam samo sjećanja na njega. Međutim, ovih dana pojavio se novi uradak Dine Dvornika koji u kombinaciji sa Dubiozom Kolektiv donosi zajedniču pjesmu 'Treba Mi Zraka'. Radi se zapravo o davno započetom materijalu. Kako doznajemo, Haris Čustović surađivao je sa Dinom sa kojim je trebao i napraviti album, međutim nikada nije završen. Haris je živio i radio u Londonu, a znamo da je i Dino volio otići u glavni grad Engleske. Tamo su se i upoznali i od tuda je došla ideja za zajedničku suradnju. Haris nam je rekao kako je u Hrvatsku dolazio jednom do dvaputa godišnje i da je upravo nedostatak vremena bio glavni problem zašto zajednički materijal nije dovršen puno prije.

Početak Dinine i Harisove suradnje za ovu pjesmu dogodio se 2003. godine. Dino je bio očaran Londonom i u samu pjesmu je htio unijeti londonski đir. Kako su rijetkim susretima imali premalo vremena za kompletirati ju do kraja, ostavljena je po strani i počela skupljati prašinu. Tada Haris preuzima stvari u svoje ruke i nakon Dinine smrti, odlučuje da je vrijeme da se dovrši materijal. Želja da dovrši prvotnu ideju, da pjesma bude potpuno drugačija dovela ga je do Dubioze Kolektiv.
{youtube}DNS7jXjOZfM{/youtube}

U razgovoru sa Harisom napomenuo nam je kako je Dubioza bila jedini ozbiljni kandidat koji može otvoriti drugačiju priču koja je bila toliko potrebna. Njihova volja, vrijeme i novac koji su uložili u sebe kako bi se u potpunosti izgradili najbliži su onome što je radio i sam Dino. Upravo ta njihova posvećenost donijela je prevagu. Sami članovi Dubioze oduševljeni su idejom jer su osjetili izazov koji im je donio veliku odgovornost.

Kako bi zaživila ideja da se dobije potpuno noviji zvuk i da se u njemu čuje London, predvođeni Harisom odveli su materijal puno dalje. Ispunjena drum n bass zvukovima i gdje je Brane iz Dubioze ubacio dubstep naizgled nespojiva kombinacija pretvorila se u potpuno iznenađenje. Jernej je bio zadužen za gitaru i osjetit ćete zvuk Led Zeppelina, gdje synth dupla njen zvuk.
{youtube}m7HCNbw2S3w{/youtube}

Kralj živi dalje, ako ništa barem kroz svoje pjesme. Kako je je kontakt između dvojice slabio, 'Treba Mi Zraka' ujedno predstavlja i sjećnje Harisa na druženja sa pokojnim Dinom. Nama se jako sviđa jer donosi taj uzbudljivi zvuk koji na koji nismo navikli kod Dine.
 

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2