Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

RootsInSession & Marcus G objavili -Lockdown Ska Riddim Album-

Četvrtak, 08 Srpanj 2021

Riječ riddim dolazi iz jamajkanskog govora, a predstavlja patwanski izgovor engleske riječi za ritam (rhythm). No kada se koristi u reggae kulturi taj pojam se odnosi na instrumental.


Ako određeni riddim postane popularan, može biti korišten kao podloga u desetcima, čak i stotinama pjesama. U skladu s promocijom jamajkanske autohtone glazbe, RootsInSession u suradnji s Marcus G-em (Brain Holidays) predstavlja prvi slovenski riddim album u povijesti pod radnim nazivom “Lockdown Ska Riddim Album”.

Poslije niza reggae/jungle/drum'n'bass remixeva izvođača kao što su SumeRR, Taiwan MC, Kandžija, Valid, Who See koje su Pier i Fu objavili unazad godinu dana slaveći 20. godina djelovanja na sceni, RootsInSession položili su još jedan ispit iz soundsystem kulture.


Foto - Masa Gojič @ KUD Channel Zero - Massive Soundclash 2019

Lockdown Ska Riddim Album” rezultat je kreativnosti za vrijeme korone i uz to je to prva ozbiljna suradnja između RootsInSessiona i Marka Gaćine, koji je poznatiji kao frontman i glavni kotač hrvatskog reggae benda Brain Holidays koji su album “Jamaican Connection” snimili u studiju Bob Marleya na Jamajci.

Dečki su za ovu specijalnu priliku pozvali izvođače iz različitih država i tako snimili sedam verzija na Lockdown Ska riddim. Prvi singl “Musicman” pripao je Tadimanu, vokalu iz benda Siti Hlapci s najdužim reggae stažom u Sloveniji, koji je ove godine objavio prvi samostalni album "Soljahs of Love", zatim Budi frontmanu poznatog benda Elvis Jackson, koji je ostavio vrlo emotivan i jak pečat na pjesmi “Lockdown”.  Treći singl “zakucala” je Sassja, najjača i najaktivnija ”reperica” na Balkanu iz FMJAM familije s pjesmom “Ljubi Seka” koja je bila podržana s video spotom na najjačem reggae portalu na svijetu, Reggaevile.com.

Uz navedene izvođače na albumu se pojavljuju slovenske vokalistice ANIИAi Maja, Rootsman Iiz makedonskog benda Conquering Lion i Italee s Jamajke.

ANIИAje na glazbenoj sceni angažirana u duetu s Joseph Whebom u bendu Generator, a sjetit ćemo je se iz Shishmish mixtapeova (“Zeljanica”, “Prikaze”) iz RootsInSession produkcije, a na riddim albumu ANIИAse vraća u svom catchy stilu na pjesmi “Move”.  Maja Založnik je jedina koja je snimila pjesmu na albumu na slovenskom jeziku (“Pusti Me Naj Grem”), a svoju muzičku karijeru gradi već od 2000. godine putem pjevačkih talent showova, a trenutno radi na svom novom materijalu.Jedino gostovanje na albumu izvan balkanskog teritorija predstavlja jamajkanska pjevačica, producentica, model i aktivistica Italee na pjesmi “Super Beings”, a Italee smo već imali priliku upoznati na singlovima Brain Holidaysa (“Petar Pan”) i Tadimana (“Trinity”).

Rootsman pojavljuje se na pjesmi “Roaming”, a predstavlja makedonski reggae bend Conquering Lion koji broje mnoge međunarodne uspjehe, a najistaknutiji rezultat je prednominacija za 60. Grammy u kategoriji Best Reggae Album za izdanje “Land of Confusion”.

Lockdown Ska Riddim Album” objavljen je 21. lipnja za RootsInSession Music.

Glazba: RootsInSession & Marcus G
Vokali:ANIИA, Maja, Italee, Sassja, Tadiman, Buda, Rootsman I
Snimanje: Soundart.si Studio / Ljubljana, Slovenija
Produkacija: Tomislav Bulić Fu, Petar Bajan Pier & Marko Gaćina Marcus G
Mix & mastering: Marko Gaćina (Brain Holidays, Rasta Studio)
Dizajn: Tom Petruccelli
Izdavač: RootsInSession Music
Datum izdavanja: 21. lipanj 2021.

RootsInSession & Marcus G objavili -Lockdown Ska Riddim Album-