Skip to main content

5 DJani osebujnog stava koje trenutno najviše tresu underground scenu

Od samog početka DJinga i začetka elektroničke glazbe, fokus je bio usmjeren na slobodu gdje se svatko mogao osjećati ugodno i pronaći dio za sebe.

Piše: 

Iako je krenulo kao jedna obična igra u otkrivanju novoga teritorija danas mnogi i žive od toga. Odnosno, kada radiš neki posao koji voliš, tada ti to više nije posao nego život. Živiš i radiš ono što voliš. I u toj cijeloj priči smjestio se DJing. Nitko nije ni slutio da će scena toliko narasti te da će pojam DJ biti toliko zastupljen. S vremenom kako je elektronička glazba postajala sve popularnija i lako dostupna svima došlo je vrijeme i da ženski spol stane za pult i pokaže kako to one rade.

Želeći svoj dio kolača i dokazati kako i one mogu rasplesati publiku na jednaki ili čak bolji način od muškog djela, danas ih je pun svaki line up svih većih festivala. Danas je došlo do toga da ako na line upu nema barem jedne DJane, organizator tog eventa bit će zasipan raznim negativnim komentarima. Svi smo se već uvjerili kako DJane imaju potencijala i vještine kojima barataju nitko ne može ostati ravnodušan. Nina Kraviz, The Black Madonna, Nastia, Ellen Allien, Monika Kruse, Heidi samo su neke od DJani koje su stekle zavidnu reputaciju i čiji nastupi plijene veliku pažnju. A mi sada predstavljamo 5 DJani koje su munjevitom brzinom svima ostale zapamćene i o kojima ćemo još dugo slušati:

5. VAAL, punog imena Eliot Sumner trenutno je ime koje plijeni najviše pažnje zbog svog oca, rokera Stinga. Iako je tek prije samo koju godinu napravila prve korake u DJingu, jako brzo se našla u centru pažnje zbog svojih specifičnih emotivnih i dubokih techno zvukova. Inspiraciju je pronašla u Moodymannu i Theo Parrishu, a danas je glavni adut labela Afterlife čiji osnivači su Tale of Us uz čiju stručnost je donijela svježinu na scenu i od nje se očekuju velike stvari. Plijeni pažnju i vlastitom produkcijom pa je tako njezina traka Wander To Hell dobila support sa svih strana, a remixirao ju je i Dixon na pjesmi gdje i sama pjeva 'After Dark'.
{youtube}fLFRISyr9KY{/youtube}

4. CHARLOTTE DE WITTE, neki dan smo objavili novu listu izvođača za ovogodišnji ADE, ova Belgijka zakopala je duboko u underground i pronašla techno kao svoj novi dom. Najveći trag ostvarila je produkcijom za Tigin Turbo Recordings ''Weltschmerz EP'' i ''Sehnsucht'', a 2016. je osvojila Red Bull Elektropedia nagradu za najbolju producenticu. Trenutno dokazuje kako svoj agresivni techno može prenositi sa velikih pozornica festivala do malih klubova sa intimnom atmosferoma za svega 200 ljudi. Ovo veliko osvježenje na sceni neka bude na vašoj playlisti prvom prilikom.
{youtube}jj976sDTiDM{/youtube}

3. AMELIE LENS, još jedna Belgijka koja je pripadnica mračnijeg zvuka. Od Awakenings preko DGTL-a do Tomorrowlanda raznosi pozivitnu energiju i upotpunju plesni podij svojim eksplicitnim stilom miksanja. Da na nju trebate pripaziti potvrđuje i činjenica da je nedavno izdala i EP za Drumcode, label čiji vlasnik je veliki Adam Beyer. I bonus na sve to ide činjenica da je dobila nadimak 'techno božica'.
{youtube}MLpIGqUJ2Hc{/youtube}

2. PEGGY GOU, korejskih korijena dolazi iz rodnog grada techna, Berlina. Njezin zvuk mogli bi smjestiti na relaciji Detroit-London-Berlin. Ukoliko joj kliknete na instragram profil osjeti ćete veliku energiju kojom raspolaže i na trenutak osjetiti kvalitete koji ju krase. Osim naporning letova i mnogobrojnih gaža diljem svijeta, Peggy često sjedne u studio i zaigra se pa je tako za Hypercolour izdala 'Gou Talk' i napravila veliki hype koji se drži i dan danas. Jedinstvenog stila Peggy se tek zagrijava i samo je pitanje vremena kada ćete čuti za nju, a svakako provjerite kada nastupa u vašoj blizini.
{youtube}5VSrhe1PSPI{/youtube}

1. HELENA HAUFF, za kraj nam ostaje još jedan njemački izdanak, ovoga puta iz Hamburga. Kada bi ju priupitali što se može naći u njezinim setovima, ona bi sigurno odgovorila, SVE. Acid house, techno, electro, industrial najčešći su zvukovi kojima puni zvučnike diljem klubova u kojima svira. 2015. je izdala i album 'Discreet Desires' koji je Rolling Stones časopis uvrstio u TOP 20 Best EDM Albums of 2015. No nakon tog albuma uslijedio je obrat jer smatra da sretna muzika zvuči i pomalo umjetno, a mračniji zuvkovi ti daju osjećaj ugodnosti čak i onda kad se osjećaš loše. Zanimljivog stava i čvrstog karaktera Helena je već svima dobro poznata, njezini setovi upravo su ono što želiš vikendom čuti u 4 ujutro kada si već podosta umoran, a onda tada iz tebe izvlači 110%. Hauff every weekend.
{youtube}p32Yd89b_dI{/youtube}

disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle deskstop