Skip to main content
  • 3.04.2019.

Arheologinja elektroničkog zvuka Sonja Moonear

Sonja Moonear jedina je za sada najavljena dama na line-upu We Love Sound festivala, na kojem će DJ pult s njom dijeliti Seth Troxler, Dyed Soundorom i predstavnik lokalne scene Andrea Ljekaj.

Piše: 


Ova 41-godišnjakinja rođena je u švicarskim planinama, a prvi kontakt s glazbom ostvarila je već u dobi od četiri godine, kada je počela svirati klavir. Kao tinejdžerica opčinjena glazbenicima poput Davida Bowieja i Depeche Modea, kreće u potragu za novim glazbenim stilovima i, kako je ispričala u jednom intervjuu, radi strogih roditelja počinje sve češće bježati kroz prozor da bi otišla na dobar party.


 
Moonear sredinom 90-ih nije bila zadovoljna stanjem na party sceni svoje rodne Ženeve. Kako je objasnila, nije joj se sviđala masovnost koja je obilježavala rave pokret u to doba, pa sama počinje s organizacijom eklektičnih zabava skupa s Mentalgroove crewom. Tamo radi sve – od čišćenja nakon partyja do DJ-anja, pa u to vrijeme i odustaje od klasičnog glazbenog obrazovanja i posvećuje se klupskoj selekciji.

Tamo je danas prilično mrtvo. U 90-im smo godinama radili hrpu velikih partija po napuštenim zgradama, no sada su ih preuzele velike multinacionalne kompanije, a ne pomaže ni činjenica da je na vlasti prilično desno orijentirana vlada,“ osvrnula se nedavno u intervjuu na Houghton festivalu na stanje u Ženevi danas. Iako nije zadovoljna noćnim životom u Švicarskoj, Sonja i dalje sa kćerkom živi na periferiji Ženeve, a vikendima putuje po festivalima i klupskim večerima diljem svijeta.


 
Preko tjedna, pak, radi sound design za dokumentarne filmove na TV kući RTS. Svoju nepogrešivu selekciju koristi i na tom poslu već gotovo dva desetljeća, a kaže da ga vrlo uspješno balansira s DJ-anjem. „Imam pristup gigantskoj glazbenoj arhivi koja je u vlasništvu televizije, a u kojoj ima digitalnih izdanja, vinila, CD-ova… To je kao Ali Babino bogatstvo. Mogu odnijeti doma što god želim i na taj način otkrivam hrpu kvalitetne glazbe,“ rekla je, dodajući da ju je nedavno posebno okupirao libanonski zvuk, ali i da je prolazila kroz romantični period vraćajući se svojim korijenima, jazzu i klasici.

Sa sobom uvijek na put nosi gomilu ploča jer – kaže – nikad ne znaš što očekivati. Bude tu svega, od ambient housea i techna do izdanja s funky i soulful zvukom.

Iako je prošle godine svojim setom na We Love Soundu postavila prilično veliku ljestvicu kvalitete, Sonja sigurno ni ovoga puta neće razočarati, tim više što se sada na ovom festivalu već može osjećati kao doma. We Love Sound se, inače, održava 1. lipnja na Jarunu, nekoliko metara od jezera i pod vedrim zagrebačkim nebom. Do sada su, uz Sonju, na festivalu nastupila i imena poput Ricarda Villalobosa, The Martinez Brothersa, Loco Dicea, Chris Liebinga i Timo Maasa.

Karte po cijeni od 200 kuna, koje uključuju i upad za afterparty, dostupne su u sustavu Entrio i TISAK MEDIA prodajnih mjesta, a online putem službene web stranice festivala https://we-love-sound.com/tickets/a u skoro se očekuje i objava drugog vala izvođača za ovu godinu.

Za više informacija, pratite #WELOVESOUND festival na društvenim mrežama:

Facebook: https://www.facebook.com/insoundwetrust/ 

Instagram: https://www.instagram.com/welovesound/

Facebook event: https://www.facebook.com/events/2196667973916350/

xPRIDRUŽITE SE NAŠOJ VIBER  ZAJEDNICI PUTEM VAŠIH MOBITELA https://vb.me/sonus2018community

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk