Skip to main content
  • 20.11.2023.

Baraka kolektiv održava underground tradiciju otoka Brača

Za sve željne underground plesnjaka, otok Brač je nezaobilazna stanica

Piše: 


90-ih godina prošlog stoljeća i na prijelazu milenija
, bračka Hacienda je žarila i palila te bila važan kotačić u stvaranju i podizanju elektroničke scene u Hrvatskoj svojih brojnim kvalitetnim i ne zaboravim plesnjacima na škoju.

Tijekom formativnih godina, a zatim i “zlatnog doba ”hrvatske elektroničke scene otok Brač je ugostio “teškaše” londonskog, francuskog techna, kao i predvodnike njemačkog i talijanskog housea. Kako se noćni život na otoku Braču ne bi samo prisjećali fotografijama i prepričavanjem anegdota, od ranih 2010-ih nešto mlađa generacija je preuzela važnu ulogu u održavanju i razvoju lokalne scene, kako se underground tradicija otoka ne bi zaboravila.

Baraka Kolektiv djeluje više od desetljeća na otoku Braču, a tradiciju kvalitetne elektroničke glazbe na škoju održavaju godinama s brojnim događajima na atraktivnim lokacijama. Divlji maslinici, vrh Vidove gore, rančevi, restorani, plaže, polja, kava, aerodrom, kultna Hacienda, samo su neke od lokacije koje je Baraka Kolektiv pretvorila u plesnij podij.

Njihov rad se posebno ističe serijalom partyja Contact kroz kojeg s partijanerima “uspostavljaju kontakt” kako se nekad radilo na Ibizi, objavom lokacije pred sam početak underground događaja. Svakako se vrijedi prisjetiti i ljetnog serijala Area69:PRODOLE, Ship Happens, May Day Mayhema, Electronic Music Getawayja

Na plesnjacima pod okriljem Baraka Kolektiva, uz lokalne DJ-eve koji su izrasli u renomirana imena, gostovali su brojni renomirani hrvatski, regionalni i internacionalni DJ-evi poput redovnog gosta DJ Jocka, Betokoa, Felvera, Kristijana Molnara, Insolate, Mie Mendi, Mladena Tomića, Marine Karamarko, Silicone Soula, Xenije i drugih…

Dašak bračkog škoja u hrvatsku metropolu 1. prosinca donose predstavnici Baraka KolektivaManitu i Smalltown Boy na Endorphin festival gdje će se naći za pultom u “hramu sreće” uz imena poput Commissar Laga, Dalton Trance Teleporta, DJ Jocka, Shipe i mnogih drugih.

Ulaznice su dostupne kroz sustav Entrio, a u prodaji su dostupne i grupne ulaznice (kupi 4, plati 3).

dobar house desktiop
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.