Skip to main content
  • 22.12.2023.

Sarajevo Matinée: “It’s all about House!”

Sarajevo Matinée je nedavno nagrađen i Ambasadorom u kategoriji “Regionalni event godine”.

DJ-evi Alain, Coem i 2odd su tvorci atraktivnog serijala događaja po glavnom gradu Bosne i Hercegovine “Sarajevo Matinée“. Ekipa Matinéea je nedavno bila u Zagrebu na našem slavljeničkom Endorphin festivalu gdje su odsvirali b2b2b set, a što su nam imali reći o svom projektu kojeg već neko vrijeme uspješno guraju, pročitajte u intervjuu!

Vaši su događaji smješteni na raznim lokacijama po Sarajevu, a jedna od njih bila je i Historijski muzej. Kako odabirete lokacije za svoje partije? Imate li podršku lokalnih vlasti kada je u pitanju korištenje gradskih prostora?

Kod odabira lokacija prvenstveni uvjeti su pristupačnost i lijepo okruženje. U početku je bilo teško koristiti javne površine i lokacije koje su od kulturno umjetničke važnosti za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Međutim, kako je rastao brend, lokalne vlasti su prepoznale Matinée kao bitan kanal za promoviranje kulture i umjetnosti u Sarajevu.

Koji se (pod)žanrovi mogu čuti na vašim partijima?

It’s all about House! Znamo koliko sada postoji podžanrova house glazbe, svi dobro kombinirani su dobrodošli.

Uz glazbeni program, svojim posjetiteljima predstavljate i različite izložbe. Kako ste došli na tu ideju?

Svaki Matinée pored muzike sadrži po jednu (nekad čak i više) izložbu i slikarski live act. Prvenstvena ideja je bila promocija mladih umjetnika iz Bosne i Hercegovine koji nisu imali gdje predstaviti svoj rad. Ovaj koncep se pokazao jako dobrim jer su kroz njega srušene mnoge predrasude i stereotipi koji se vežu za elektroničku.

Je li iz vaše perspektive elektronička glazba danas prepoznata kao umjetnost i zašto mislite da je/nije?

Iz naše perspektive, elektronička glazba je posljednjih godina stekla veliku popularnost, izašla iz undergrounda i podijelila se na umjetničku i biznis stranu, pa ‘ko šta voli nek izvoli 🙂

Što možete reći nakon ovo ljeta, jeste li zadovoljni ovom godinom? Koji događaj biste istaknuli kao najzanimljiviji?

Posljednja sezona Matinéea je bila najuspješnija do sada (što očekujemo od svake naredne godine). Mislimo da je svaki događaj imao svoju posebnu priču, od lokacije, muzike, sadržaja pa do atmosfere. Ostavljamo publici da odluči koji je njima bio najzanimljiviji.

Nastupili ste i na našem slavljeničkom Endorphin festivalu…

Velika nam je čast što smo bili pozvani na rođendanski party portala klubskascena.hr kojeg pratimo od naših početaka u elektroničkoj glazbi! Drago nam je da je publika prepoznala našu muziku. Nadamo se da se uskoro sluđamo u Sarajevu!

Autorica: Lucija Ćurković

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2