Skip to main content
  • 16.04.2020.

Berlinski senat odobrio 100 miljuna eura pomoći da spasi kreativnu industriju

Ova vladina subvencija ključni je put spasa za gradsku klupsku scenu.

Piše: 


Klupska kultura u Berlinu već je upala u ogromne probleme početkom godine, ali utjecaj COVID-19 prijeti samo produbljivanjem krize.

Senat sada nudi hitnu subvenciju od 100 miljuna eura kako bi se mikro kompanije spasile od zatvaranja. Od petka, 27. ožujka, male tvrtke poput klubova i drugih kreativnih institucija mogu zatražiti do 15.000 eura za tromjesečnu potporu kako bi im se pomoglo da se ne ugase. Savezna vlada nudi pomoć i umjetnicima, kao i berlinskim kreativnim prostorima, čije se postojanje oslanja na podršku zajednice putem aktivnih platformi poput United We Stream.

United We Stream svake večeri u 19h ima livestream program iz jednog berlinskog kluba sa lokalnim DJ-ima, a cilj akcije je prikupiti novčana sredstva putem donacija za spas klupske kulture. Do sada je prikupljeno miljun eura donacija. Berlinski klubovi zapošljavaju oko 9000 ljudi.

U međuvremenu dolaze dobre vijesti i iz Hamburga

Ministar kulture i medija, te hamburška fondacija za klubove Clubstiftung omogućili su 1,5 miljuna eura pomoći klupskoj sceni grada.

Što čekaju hrvatska Vlada, Ministarstvo turizma i Ministarstvo kulture?

U Hrvatskoj koja se ne može mjeriti sa ovim kulturama i destinacijama još uvijek nema konkretnih mjera i pomaka od Vlade i raznih Ministarstva za pomoć klupskoj i festivalskoj industriji. Ova industrija koja ipak u našim okvirima donosi ogromne godišnje prihode od turizma i smanjuje nezaposlenost vrijedi dosta, tako da bi se elektroničkoj glazbenoj sceni i njenim kreativcima trebale odobriti ogromne subvencije na temelju posljednjih 7 godina rasta i razvoja.

Dosadašnje mjere samo su pokušaj osiguravanja socijalnog mira i ulijevanje povjerenja do pred izbore. Kao što smo već pisali vrlo je vjerojatno da će ova ljetna sezona biti otpisana (Njemačka, Danska, Belgija, Velika Britanija su otkazale gotovo sve festivale do kraja kolovoza) pa će mnogi kreativci trebati čekati najmanje 12 i više mjeseci do prvih ozbiljnijih prihoda koji bi se trebali ostvariti tek 2021.g.

Dug je period do tada za sve one koji stvaraju!


Foto: Tomislav Sporiš

Hrvatska vlada i kulturne institucije se prema našoj sceni ponašaju kao da ne postojimo, i kao da je sve ovo što mi radimo tek puka slučajnost zanemarujući ogromne prihode koji dolaze upravo iz ovih kulturnih i kreativnih industrija. Izostale su institucionalne podrške brojnim mladim i renomiranim kreativcima sad će skoro desetljeće; ne postoje specijalizirani kulturni mediji (TV i radio) koji bi ovoj sceni osvjetlili obraz. Još uvijek lobiji u prvi plan guraju domaću zabavnu glazbu kojoj je odavno istekao rok trajanja. Vladajući često sebi pripisuju razvoj festivalskih destinacija iako je sve nastalo inicijativama kreativaca i poduzetnika i pokojom lokalnom podrškom. Do prije 10 godina nije tajna da se elektronička glazba često u medijima vezivala uz drogu i narkomane, a tek dolaskom ozbiljnijih festivala stvari su se počeli mijenjati i percipirati na jedan pozitivniji način. Puno je još problema koje ova mlada država mora rješiti na mentalnom polju i obrazovanju onih koji je vode, ali scena isto tako mora shvatiti da samo zajedničkim inicijativama može napredovati.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk