Skip to main content
  • 28.07.2017.

Boss Black Nation Recordsa objavio listu precijenjenih DJ-a na FB

Kažu 100 ljudi, 100 ćudi i u idealnom slučaju 200 ušiju i očiju. Da je ćud jednaka u čitavoj stotki, da se svima sviđa isto i da nemamo demokratsko pravo krvnički se pokačiti, svijet bi bio izuzetno dosadno mjesto.


Medijski prostor je samo ne mjesto i delokalizirani, u binarno produženi javni prostor, a društvena mreža jednako javna kao da se svoje mišljenje dereš na trgu, ali uz hrabrost koju daje ne gledanje nekome u oči s druge strane tipkovnice, pojedinci ponekad puste mašti i neukusu na volju.

Sjećaš se onih ljudi i čudi s početka? Baš oni, svaki za sebe, također nose i svoje mišljenje – arbitrarnu procjenu stvarnosti oblikovanu kroz prizmu svih svojih prethodnih iskustva, radosti, zamjerki, frustracija – a digitalno jednostavno mami da mišljenje bude javno izneseno, čak i ako nikoga konkretno ne zanima i ako ga nitko nije tražio, no uvijek uz upozorenje da je to samo vlastito mišljenje nepoduprto ikakvim objektivnim podacima. Umjetnost nije objektivna sama po sebi, a bezargumentaši također vole koristiti još jednu frazu kako se "O ukusima ne raspravlja", no to ih ne sprečava da i dalje o njima raspravljaju, prikrivajući frazom samo činjenicu da tuđe mišljenje, nakon što je njihovo izneseno uopće nije važno.

Baš ovim modusom svoje mišljenje je podijelio i Jay Denham, glava Black Nation Recordsa  i jedan iz drugog vala detroitske elektronike, rođen i odrastao na pola puta između Detroita i Chicaga, techna i housea. Za biografske detalje si skokni ovdje, jer sada pratimo rasplete u sadašnjosti. Dakle, prije nekoliko dana Jay je imao inklinaciju da bi bila sjajna ideja napraviti listu petorke svojih kolega koje smatra precijenjenima od industrije i fanova. Motivacija iza ovoga neobičnog čina nije poznata i ostaje misterija radi li se o osobnim zamjerkama, dosadi jednoga popodneva, potrebi da se malo protrese brod i podigne engagement na stranici… No sporni status koji je podigao buru na društvenim medijima, počinje posvojnom zamjenicom (onom koja odriče potrebu tuđeg slaganja s njime) glasi :

"Mojih top 5 najprecjenjenijih DJ-a:

1. Dj Hell
2. Monika Kruse
3. Joris Voorn

4. Pan Pot
5. Ricardo Villalobos

Ne govorim da nisu dobri, ali radi se o jazu između statusa i sposobnosti:
Upozorenje:
Ovo je samo moje mišljenje i ne reflektira mišljenja onih oko mene."

Nije potrajalo dugo dok status nije uhvatio oko po imenu prozvanog Jorisa Voorna kojeg je iskreno zanimalo čime je završio na ovoj nasumično načinjenoj listi:

Joris Voorn: Bok Jay Denham. Sjećam se tvoje glazbe iz trgovina ploča u 90-ima. Možda imam i nekoliko tvojih ploča u svojoj kolekciji. Znatiželjan sam što te navelo da objaviš ovakav status i naravno i u vezi svoga mjesta na njemu. Siguran sam da si dobro istražio i da is me čuo kako sviram već nekoliko puta prije. Uvijek sam otvoren za konstruktivne kritike. Možda je to do vinyl seta koji sam radio ranije ove godine koji nisi ocijenio baš dobrim?
{youtube}5n6czzsgk9A{/youtube}

Jay se nadovezao:

Prvo, nemam ništa osim poštovanja za tvoje produkcije i fa sam. Drugo, ovo je moje mišljenje koje nije namijenjeno kao nepoštovanje. Nisu svi sjajni producenti ujedno i DJ-i.

Rasprava se dakako nastavila i na zidu Jorisa Voorna koji je podijelio status i sakupila gotovo 600 komentara pa mišljenja fanova i struke slobodno istraži niže.

Mislite li da su ovakvi statusi konstruktivni ili destruktivni? Mislite li da rušenje jednoga uzdiže drugoga? Da potiče raspravu ili stavlja metle u žbice funkcioniranja scene? Slažete li se s Jayevom listom ili ne i je li uopće potrebno trošiti energiju na priču o onome s čime se ne slažeš, umjesto da ona bude uložena u podupiranje stvari koje voliš i gradnju svoje osobne priče?

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk