Skip to main content
  • 28.07.2017.

Goldie u novom dokumentarcu analize 30 godina ravea!

Dokumentarni film je alatka suvremenosti kojim retrospektivno analiziraš dušu onoga što je prošlo. Značajne kulturne prakse tako i tako ne mogu biti u potpunosti shvaćene u doba kada su življene već samo pogledom u retrovizor i posljedičnim promišljanjem jeke utjecaja u svim sferama života jedne generacije.


Pa je tako Sky Art serijal dokumentaraca u njedra prihvatio i hidru o priči jedne rave revolucije koja je ispričana kroz presjek zajedničkog iskustva 40 glazbenika, a nastaje pod imenom "The Agony & The Ecstasy", a među istaknutim protagonistima nalaze se DJ-i Norman Jay MBE, Goldie MBE, Paul Oakenfold i Dave Pearce, koji su zagrebli duboko u socijalne, kulturne i političke utjecaje rave scene i prepričali kako je nešto underground stupilo na svjetlo i preplavilo svijet.

Program će zbog same svoje opsežnosti razlomiti u 3 epizode uz jedan bonus specijalni show i slijedi današnje superzvijezde na nostalgičnom putovanju od rađanja Chicago housea i puta u UK koji posljedično vodi so stvaranja višemilijunske industrije.

U serijalu će se zateći i ekskluzivni intervjui umjetnika kao što su The Black Madonna, Annie Mac, James Lavelle, Sasha i Orbital i osnivača Creama i Ministry of Sounda Justina Berkmanna. Izvršna producentica Debby Lee, članica osnivača klupskih ikona poput Begley's-a i Pache, napominje:

" Ovo je emisija koju želim načiniti već neko vrijeme, bogata ispričanim pričama i toliko privlačna mnogim generacijama glazbenih fanova i partyjanera."

Goldie je nadodao: "Serijal je golem – nitko nikada nije dance glazbu istražio ovako duboko. Većina ključnih igrača sa scene su u dokumentarcu, pričajući svoje priče rave pokreta koji je promijenio glazbu i mladenačku kulturu u posljednjih 30-ak godina. Ovo je vrlo važno vrijeme da objavimo dokumentarac. Velika Britanija rodno je mjesto rave kulture, i dok dance glazba nastavlja rasti kao globalni fenomen, pokazuje zašto se nastavljamo boriti da je održimo na životu ovdje kod kuće"

Britanac Clifford Price s potpuno disonantnim sinonimom na stageu, Goldie, rastura drum'n'bass, ali ujedno je obrijao i sve dlake s jezika koji stoji iza zlatnog zubala.
 
Ovog neobičnog klinca, koji je dane provodio buljeći kroz prozor spasila je upravo glazba. Tako su se kroz verterovsku melankoliju probili isprva punk rock, pop i reggae, a zatim slap bass i funk. Do tada zagriženi rastafarijanac upoznao je hip hop i kako je malo teže vrtjeti se s dreadovima na glavi, kosa je odrezana. Zgrabio je sprej u ruke i postao jedan od renomiranih grafitera i aktera u filmu Afrike Bombaataae.

1986. put ga je odveo u Miami gdje se bavio neobično rijetkim zanatom graviranja zlatnih zubiju a početak 90-ih gura ga u London u Rage at Heaven klub. Britanija se '92 okrenula novom urbanom bluesu darkcorea i Goldie izbacuje njenu himnu Terminator, a godinu nakon i Angel. Stavlja ključ u vrta studija s unutarnje strane i izlazi iz njega s prvim autorskim albumom Timeless. Album je postao najvažnije djelo drum'n'bass žanra. Nakon još nekoliko albuma ovaj tip je stvorio Metalheadz label i klub, hodao neko vrijeme s Bjork, glumio zlikovca u James Bondu i ulovio ulogu u Snatchu i East Endersima.

Protagonist dokumentarca i zlatni dečko elektronike ovoga ljeta s tobom je u Puli za ni manje ni više nego translacije u druge dimenzije. Krasno za tvoje balkanske gene da si regionalac jer na Dimensions Festival upadaš po cijeni povoljnijih regionalnih upada za 660 kn za sve dane festivala, no koncert otvaranja loviš odvojeno ua 325 kn. Entrio digitalne i fizičke lokacije čekaju. Puni lineup i uhođenje favorita pronađi ovdje i dobro nam došao na dane i noći na Štinjanu!

Jeff Mills s DJ setom na Dimensionsu!

RA: Na Dimensions Festival se posjetitelji vraćaju religiozno

Preko 120 izvođača na 6. Dimensionsu!

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk