Skip to main content
  • 26.10.2022.

Četiri mlada DJ-a vraćaju Rijeku na mapu drum ‘n’ bassa

Kolektiv Shabby Kicks Connection vraćaju drum ‘n’ bass zvuk u Rijeku

Piše: 

Zvuk drum and bassa potječe još od ranih 90-ih iz Velike Britanije, a prepoznatljiv je po brzom tempu od 160+ BPM-ova i jakim basovima.

Kroz godine zvuk drum ‘n’ bassa se razgranao i u podžanrove kao što su darkstep, hardstep, jump up, liquid funk, neurofunk, techstep, drumfunk, technoid, drill ‘n’ bass i mnoge druge. Popularnost ovog kompleksnog zvuka elektroničke glazbe ide i van granica njegove kolijevke, Velike Britanije.

Dugi niz godina Rijeka je glasila kao glavni grad drum ‘n’ bassa u Hrvatskoj. No s vremenom scena je umirala, a riječki d’n’b kolektivi su se ugasili. Prije četiri godine, četiri ljubitelja drum ‘n’ bassa u Lovranu nedaleko od Rijeke su osnovali novi kolektiv. Boogie, Introvert, Raul B i RawFlip su udružili snage i znanje u Shabby Kicks Connectionu. Kolektiv je osnovan 2018. s idejom održavanja i širenja bass kulture u Hrvatskoj, a među ostalim i vraćanjem drum ‘n’ bass zvuka u Rijeku.

Iako su dio svog djelovanja proveli u doba pandemije koronavirusa, kroz 2020. i 2021. uspjeli su odraditi nastupe u riječkoj Harteri te klubovima Tunel i Nemo. Svoj zvuk drum ‘n’ bassa su kroz gostovanja na radijskim emisijama poslali u sve krajeve Hrvatske.

Svoje prvo produkcijsko ostvarenje su prezentirali kroz EP Concept 01” objavljen krajem prošle godine. Na EP-ju svaki DJ je imao priliku objaviti po jednu vlastitu traku.

S naumom da vrate Rijeku na mapu drum ‘n’ bassa, Shabby Kicks Connection su najavili sljedeća dva partyja. U sklopu trodnevnog plesnjaka u Nemo klubu ususret najstrašnijoj noći u godini, riječki drum ‘n’ bass kolektiv nastupa u subotu, 29. listopada .

U petak, 11. studenog riječki kolektiv ulazi prostore kluba Crkva te najavljuje nadolazeću sezonu partija s gostovanjem britanskog dua ZeroZero.


 

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2