Skip to main content
  • amsterdam

Coffee shopovi u Amsterdamu ostaju otvoreni

Mjesec dana nakon debate o novom zakonu o opojnim drogama koji se u Amsterdamu trebao početi provoditi od prvog siječnja 2013. donešena je nova odluka.

Piše: 

Naslovna foto

amsterdam

Gradonačelnik Eberhard van der Lan jučer je izjavio kako turistima neće biti zabranjen ulazak u poznate coffee shopove, nakon što je nova nizozemska vlada poručila da će lokalne vlasti imati posljednju riječ kada je u pitanju uvođenje takve zabrane.

Van der Lan smatra da bi zabrana prodaje marihuane strancima dovela do većeg broja kaznenih djela. Svake godine, oko 1,5 milijuna turista posjeti Amsterdam kako bi kozumirali kanabis.

"Tih 1,5 milijuna turista neće reći 'dobro, nema više marihuane', već će ići gradom i tražiti gdje mogu kupiti drogu ilegalno", rekao je Van der Lan, koji je poznat kao protivnik zabrane.

"To bi dovelo do povećanog broja pljački, sukoba zbog lažne droge i nedostatka svake kontrole vezane za kvalitetu droga na tržištu, sve na čemu smo radili desetljećima bi bilo srušeno".

marihuana

Amsterdam u velikoj mjeri ovisi o prihodima od turizma, a uživatelji kanabisa čine trećinu ukupnih posjetitelja. Oko 10.000 posjetitelja na dan, dok 3,9 milijuna godišnje posjeti 14 coffee shopova u Maastrichtu, a 70 posto njih nije iz Nizozemske.

Nizozemska broji 700 coffee shopova, iako je kanabis tehnički ilegalan u Nizozemskoj, 1976. dekriminilizirano je posjedovanje manje od 5 grama marihuane.

{youtube}plRXUKe2NQ4{/youtube}

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
dam swindle mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web