Skip to main content
  • 22.01.2021.

Cura i Dečko uživo stvaraju elektro bajkovitu plesnu utopiu; punu ljubavi, tijela i smijeha

"Cura i Dečko je ime dvojca koji čine Ivan Marojević i Vanesa Petrac, muzički i privatni par aktivan u različitim oblicima na ovdašnjoj sceni improvizirane glazbe.

Piše: 


Marojević i Petrac su dio stalne “postave” kolektiva Nomad Jam, ali također rade i na nizu vlastitih projekata – što zajedničkih poput Tu za to, "Cure sviraju", što individualnih – koji su, prema njihovim vlastitim riječima, uvijek u orbiti njihovog središnjeg glazbenog identiteta, Cure i Dečka.


Foto: Zrinka Magazin

Surađuju sa širokim krugom glazbenica i glazbenika, ali i sa suvremenoplesnom scenom, osobito kolektivom Škvadra. U njihovom je pristupu improvizaciji upadljivo slobodno igranje različitim stilskim slojevima i spretno unošenje pop estetike u glazbeni eksperiment." Lujo Parežanin

Povezivanje s publikom kroz glazbu kao bend "Cura i Dečko" započinju prije 4 godine – samo gitarom i glasom, izvode hrvatski ethno i sevdah. Dan-danas su česti gosti Dunje Knebl na etno večerima "Začarane Močvare" , te vode brojne radionice tradicijskih pjesama. 


Foto: Plesni park Bjelovar

Od početka konstantno transformiraju svoj zvuk, a danas svojim plesnim melodijama, synthevima i loopovima uživo stvaraju elektro-bajkovitu plesnu utopiu; punu ljubavi, tijela i smijeha. Novi set pogledajte i poslušajte ovdje!

Novi zvuk 2017. predstavili su u Vinylu (Zagreb) i gostovanjem na prvom "Kultiviranju" u Botaničaru. Otad su svirali u aktulanim zagrebačkim klubovima, a izvan Zagreba debitiraju 2018., otvaranjem contemporary art hub festivala "Sedam dana stvaranja" u Istri.

Nastupaju uživo, izvode live sound design za kazališne predstave (Astronauti), a svoje singlove objavljuju na Youtube kanalu "cura i dečko". Aktivno u zajednici komuniciraju inovacije iz svijeta elektronske produkcije i često strimaju na Facebook, s različitih outdoor lokacija. 


Foto Vladimir Matošević – Cura i Dečko / SUTON

Ljeta obilježavaju vrlo raznovrsnim koncertima, od pratnje "Šumskim pjesnicima" u Grožnjanu, live-act seta na jedinom ovogodišnjem europskom bikepolo turniru “Karlstadt Slam", već tradicionalnog "Azimuta" na obali Šibenika – do nastupa kojim ih Rijeka oduševljava, audio-vizualnog spektakla "Suton" u Arheološkom parku "Principij".

U siječnju 2020. u svom su domu održali i izveli 24 sata improvizacije uživo, koje su non-stop streamali uživo na društvenim mrežama! Bez spavanja!

Ponekad oboje rade day-jobove, nekad ne, a u slobodno vrijeme vole društvo, DIY, fino pojesti, plesati i filozofirati o psihološkim kočnicama.

Cura pjeva sa srcem u grlu, a dečko svira sav svijet oko sebe.

Za 2021. godinu planiraju album prvijenac i DIY turneju sa pregršt plesnih i jam sessiona! Uskoro pokreću i nova izdanja "Cure sviraju" – vrhunskog programa emancipacije žena u glazbi – u suradnji sa Kulturnim Centrom Mesnička.

Nina Čalopek za Kulturpunkt:

"Vrlo specifičan pop background, koji u eksperimentalu ide samo kako bi naglasio vlastiti glazbeni karakter" 

"Dobar groove, opuštena i uigrana izvedba, bili su samo kontekst za vrlo zanimljiv spoj melodike koja dolazi iz zone s jedne strane vrlo raspjevanog i melodijski bogatog sevdaha, pa sve do tonski skučenog i repetitivnog popa. Posebno treba istaknuti Curin (Vanesa Petrac) vokal koji je vrlo dobro kontroliran i čist što je nužnost kod upotrebe istog za potrebe sempliranja, dočim se Dečko (Ivan Marojević) pokazao vrlo muzikalnim i spretnim u vrlo bogatom i slojevitom kolažiranju zvukova."

brejcha 1
Vezani članci
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sea star mobile
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sea star desk