Skip to main content
  • amsterdam
  • 24.01.2021.

Odzvonilo kanabis turizmu u Amsterdamu?

Gradonačelnica Amsterdama, ekologinja Femke Halsema, predložila je da se turistima zabrani posjeta gradskim coffee shopovima gdje se služeno prije svega prodaje i konzumira marihuana.

Piše: 

Naslovna foto

amsterdam


Ona želi smanjiti "privlačnost Amsterdama kao odredišta za turizam uz laku drogu", napisala je u pismu upućenom svom gradskom vijeću.

"Posljednjih godina vidjeli smo da se potražnja za kanabisom u Amsterdamu izuzetno povećala", rekla je Halsema u intervjuu za javnu televizijsku stanicu NOS.

"To je uglavnom zbog povećanja broja turista", dodala je ona i navela da su neki od njih "kanabis-turisti" koji u Amsterdam dolaze isključivo da bi konzumirali tu drogu. Ti "kanabis-turisti" izvor su nevolja za centar grada, rekla je gradonačelnica. "Amsterdam je međunarodni grad i želimo dobrodošlicu turistima, ali voljeli bismo turiste koji dolaze zbog bogatstva grada, njegove ljepote, kulturnih institucija", rekla je ona nizozemskoj javnoj televiziji.

Po podacima Ministarstva javnog zdravlja, Nizozemska ima 570 "coffee shopova", a po podacima Amsterdama, u tom gradu ih je 166, ili 30% svih u Nizozemskoj.

Od 1970-ih godina nizozemska vlada tolerira te radnje koje prodaju kanabis, ali su proizvodnja kanabisa i opskrbljivanje njime, međutim, ilegalni.

Izvor: B92

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop