Skip to main content
  • 23.10.2023.

Danny Tenaglia o borbi s rakom, svojim početcima, prvom nastupu u Europi, novoj glazbi…

Tvorac legendarne himne plesnih podija “Music Is The Answer” ljetos je morao otkazati dobar dio nastupa zbog borbe s rakom, ali sada se vraća u ustaljeni ritam

Piše: 


Čuveni brooklynski DJ Danny Tenaglia nedavno je odradio veliki intervju u kojem se dotaknuo aktualnog zdravstvenog problema, svojih početaka, rodnog kvarta, prijateljstva s Carl Coxom, prvog nastupa u Europi, ali i novoj glazbi na kojoj je marljivo radio posljednje vrijeme.


Foto ByOffBrandProject

Početkom ljeta, Danny Tenaglia je objavio na svojim društvenim mrežama kako se bori s rakom te je otkazao sve svoje nadolazeće nastupe. Srećom, kako je u intervjuu otkrio na redovnom kolonoskopskom pregledu otkriven mu je rak u ranim fazama, stoga se na vrijeme moglo reagirati.

Otkazivanje ovoljetnih nastupa, američkom DJ-u otvorilo je priliku da se pozabavi produkcijom i vlastitim izdanjima te tako priprema novu dvosatnu kompilaciju “Global Underground” simbolično zvanu “Brooklyn”. Uz trake Tenaglie, kompilacija donosi uratke Monike Kruse, Radio Slavea, Neza,Stevea Robinsona

Rodni kvart ostavio je veliki utjecaj na karijeru Dannyja Tenaglije, iako sad živi nedaleko u New Jerseyju, svog doma se rado sjeća jer je između ostalog tamo napravio i prve glazbene korake svirajući u klubu Miami Lounge koji je danas postao restoran. Kako u intervjuu otkriva, Brooklyn se značajno promijenio od njegove mladosti, štoviše danas ima više klubova tamo, nego kada je on radio svoje prve korake.

Pričajući o svojim počecima kao DJ, otkrio je da su njegovi roditelji čak donekle razumjeli njegovu strast s obzirom na kolekciju vinyla koju je posjedovao. “Probao sam svirati gitaru, probao sam ići na satove klavira, ali jednostavno nisam imao disciplinu” otkriva Tenaglia koji jes 12, 13 godina otkrio što je to zapravo DJ. U to vrijeme nije bilo YouTubea da nauči kako biti DJ, stoga je morao sve sam otkrivati.

Sa 16 godina dobio je svoj prvi mikser i gramofone, zasvirao je bratovoj maturalnoj i od tu je sve krenulo. Do 18. godine smio je samo svirati u svom kvartu, tako da osim Miami Loungea, moglo ga se uhvatiti u 1:AM klubu, ali čim je postao punoljetan iskoristio je priliku i otišao je preko mosta u Manhattan.

Inače, Danny Tenaglia je generacija s Carl Coxom, a njih dvojica su se prvi put upoznali davne 1986. Winter Music Conferenceu, gdje su zajedno kliknuli s obzirom da su imali sličnu pozadinu i odrastanje. Prva zajednička svirka uslijedila je nedugo kasnije, u jednom od Dannyjevih posjeta Londonu, kada su svirali s Jim Mastersom u klubu zvanom Ultimate B.A.S.E.

1988. Tenaglia je prvi put otišao “preko bare”, a dolazak u London mu je bio važan trenutak u karijeri. Kako kaže, slušanje seta Paula Oakenfolda mu je bio “life changing” moment. Tih godina, sada legendarni američki DJ nije bio “hit” no povratkom iz Londona dobio je novu glazbenu perspektivu, ali i puno vinyla s obradama tada pop glazbenika poput Peech Boysa, Whitney Houston, Madonne, Depeche Modea

 

Još jedan mali nepoznati detalj kojeg je Danny Tenaglia otkrio je da u svojim počecima nije želio imati fotografa u blizini DJ pulta jer je bio sramežljiv. Tada mu je koncept fotografiranja i snimanja DJ-eva dok sviraju bila nepoznanica.

 

sonic desktop
sonic mobile
Vezani članci
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.