Skip to main content
  • 21.11.2023.

Derrick May je dao Roland 909 Frankieu Knucklesu koji je s njim postavio temelje housea

Zanimljiva priča o tome kako je jedna ritam mašina utjecala na kreiranje jednog od najpopularnijih elektroničkih žanrova

Piše: 


Frankie Knuckles, poznat i kao kum house glazbe u jednom intervjuu s početka 2010-ih je ispričao kako mu je poklonjena ritam mašina Roland 909 pomogla u stvaranju prvih house beatova.

Legendarni američki DJ i producent, tu ritam mašinu nije kupio u prodavaonici, već ju je dobio od techno inovatora Derricka Mayja koji je nju koristio za stvaranje kultnog detroit techno zvuka.


Foto Dance Club Mag

Jedne večeri sredinom 80-ih, dok je Frankie Knuckles svirao u The Power Plantu posjetio ga je Derrick May s jednom torbom unutar koje je nešto bilo umotano u ručniku. “Pitao sam ga o čemu se radi” prepričava Knuckles na što mu May odgovara “Imam nešto posebno za tebe, ali moraš sačekati do kraja večeri da vidiš”.


Foto Fact Mag

Završetkom seta, što je bilo oko 11 sati ujutro priča o darovanju Roland 909 se nastavila. “Otišao sam s pozornice, a zatim mi je Derrick izvukao neku kutiju s nekim dugmima. Izgledala je super, ali nisam znao što je to.” prisjeća se Frankie Knuckles na što mu je Derrick May odgovorio “Ovo je Roland 909 ritam mašina, ona će nas odvesti u budućnost. Ovo je temelj elektroničke glazbe za sljedećih 10 godina.”

Kum house glazbe je otkrio da mu nije trebalo puno da se zaludi s ritam mašinom: “Odmah sam ponio tu stvar kući, sjeo sam s njom u sobu i krenuo se igrati s njom. Derrick je bio u pravu, ona je pokazivala prema budućnosti. Nakon nekoliko dana programiranja, donio sam je u klub i spojio s mikserom. Svaka traka te večeri je imala 909 u pozadini. Volio sam tu mašinu!”

Roland 909 je postao sastavni dio Knucklesovih setova, toliko da bi ju nekad ostavio samu da radi, samo da čuje njegove kickove. “Mislim da bi do kraja večeri publici bilo previše ritam mašine, ali ja je se jednostavno nisam mogao zasititi. S njom je sve imalo smisla.”

brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk