Skip to main content
  • 21.11.2023.

PenthouseDNB – Kolektiv koji preko zagrebačkih rooftopova budi drum ‘n’ bass scenu

Novi val energije zagrebačke DnB scene stiže kroz PenthouseDNB kolektiv koji vrte i na Endorphin festivalu

Piše: 


Priča o mladom drum ‘n’ bass kolektivu PentHouse DNB se zakotrljala sredinom 2022. nakon priča o tome da u Zagrebu nema dovoljno aktivne d’n’b scene, kako u klubovima, tako i kroz samih druženja uz bass ritmove.

Krivac za pokretanje kolektiva je Borna Vajdić poznatiji kao B kao Borna koji se zaljubio u drum ‘n’ bass svojim prvim izlaskom u Močvaru 2010. U počecima je bio povremeno aktivan, dok nije otkrio da može plesati uz vatrene rekvizite kao Quis_ignis te je oslobodio dušu uz d’n’b.

Trenutno, PentHouse DNB kolektiv je na zimskoj hibernaciji sa svojim događajima, ali zato stižu na naš slavljenički Endorphin festival koji će 1. prosinca zagrijati zagrebački Boogaloo. B kao Borna i flowmo će svoje melose zavrtjeti na Serotonin flooru uz imena poput DMT, FrenkyBoy, Minimalist, Richo, Vrh

Ulaznice su dostupne kroz sustav Entrio, a u prodaji su dostupne i grupne ulaznice (kupi 4, plati 3).

B kao Borna je želio imitirati svoje srednjoškolske izlaske na d’n’b s početka 2010-ih, stoga se odlučio na solo avanturu u popularizaciju drum ‘n’ bassa. Sami početak njegove avanture je bio uz pomoć mobilnog DJ setupa u kojemu je koristio Pioneer DDJ 200 uz WeDJ aplikacije i kofera zvučnika koje je nosio na lokacije poput centra grada, skate parka na Jarunu, gdje bi mamio ljude svojim melodijama, bubnjevima i naravno basom.

Nakon nekoliko solo pohoda gradom, B kao Borna je upoznao mlađe DJ-eve koji su htjeli pridonijeti njegovoj ideji širenja d’n’b-a po Zagrebu, ali tad još nije bilo razgovora o kolektivu. Taj razgovor se dogodio na drugom PHdnb Rooftop Sessionu krajem srpnja 2022. gdje je FrenkyBoy Borni bacio ideju kako bi mogli pokrenuti nešto veće te je tako nastao PentHouse DNB crew koji se u početku sastajao od Andreja Vladimira Bučka poznatijeg kao AndRave, Nevena Lukaševića poznatijeg kao Potem, Vedrana Jurišića poznatijeg kao Furiosity i samog Borne Vajdića poznatijeg kao B kao Borna.

U svojim prvim danima kolektiv je dobio veliku podršku FrenkyBoya koji ih je pozvao da odrade individualne guest mixeve za njegovu radijsku emisiju Bubanj& Bass preko koje su dospjeli na “mapu” d’n’b ekipe u Hrvatskoj, ali i šire.

U sljedećim mjesecima, PentHouse DNB je imao nekoliko uspješnih sessionsa u Pločniku gdje su imali prilike ugostiti imena poput DMT-a i KULE. Kolektiv je osim Pločnika, prošao i Glazbenom Kućom, GK Barom, Jazbinom Dirt Jamom, Ljetom na Zagrebačkom Velesajmu, Danima Stenjevca

 

Ipak nakon nekog vremena, entuzijazam djela članova je ishlapio te se PentHouse DNB reformirao sa novim članovima. AndRave i B Kao Borna su dobili pojačanje od strane Borne Bevande poznatijeg kao flowmo koji je donio novi val entuzijazma.

flowmo je dijete Zagreba koje je od svoje rane mladosti bio zainteresiran za širok glazbeni raspon koji je sezao od drum ‘n’ bassa pa sve do metala, u kojemu je čak i svirao bubnjeve  jednom bendu. U konačnici ljubav prema elektroničkoj glazbi je rezultirala učenjem miksanja glazbe, ali nije zaboravio na klasične instrumente koje još svira poput gitare i bass gitare iz hobija.

Na valu nove energije, kolektiv je pripremio novi rooftop session koji je krajem ovog svibnja okupio 11 DJ-eva sa gostima iz Engleske i Njemačke Syncharalignom i Bruudahom. Session je osim uživancije u d’n’b-u bio popraćen plesom na šipci od strane hrvatske prvakinje u toj disciplini Elizabete Rudman, kao i performansom samog domaćina B kao Borna ili u ovom slučaju njegovog “alter ega” Quis_ignis.

No, nakon rooftop događaja, PentHouse DNB doživljava još jednu promjenu te u kolektivu ostaju B kao Borna i flowmo koji već sredinom kolovoza na Jarunu sudjeluju u sljedećem sessionu uz Pole Dance Jame.


 

 

sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2