Skip to main content
  • 7.11.2023.

Domaće House Obrade: Yakka novim projektom otkriva skrivene dragulje elektroničke glazbe

U svijetu glazbe remixi često prolaze ispod radara publike. Naš nagrađivani DJ i producent Yakka donosi promjenu s projektom Domaće House Obrade

Piše: 


Prilika je ovo dodatnog povezivanja slušatelja, glazbenika i izdavača, ali i otkrivanje pravih dragulja među remixima i samim remixerima.

Uspješan u dosadašnjim remix izazovima

Osim kao autor zapaženih remixa koji se često mogu čuti na radio postajama, Yakka je u proteklih 15 godina nastupao diljem Hrvatske, na mnogim značajnim regionalnim festivalima, a nastupe bilježi i u Europi te SAD-u. Godinama je jedan od najaktualnijih i najtraženijih hrvatskih house DJ-a, a to opravdava i jake rezidencije koje drži za za BSH events, LMF Festival, Hula Hula beach club, No Guestlist i mnoge druge. Njegove remix uspješnice za Detour, Nipplepeople, Ivanu Kindl i Annu Moor broje zajedno milijunska preslušavanja. Kako kaže, često „podvali“ neki svoj domaći remix i u setovima kad ne vrti tematsku večer Domaće House Obrade. Publici to ne smeta i odlično to prihvaća.

Ideja koja otvara nove mogućnosti i potiče kreativnost

Ideja projekta je objediniti sve remixe regionalnih umjetnika i predstaviti ih kroz serijal DJ setova putem online platformi, ali i uživo kroz nastupe diljem regije. Samim time projekt promovira i umjetnike, slušateljima otkriva nove verzije pjesama za koje do sad nisu čuli, izdavačima otkriva remix talente i otvara ideje za nove suradnje. Potiče se kreativnost i širi se svijest o mogućnostima koje sama kultura remixiranja pruža.

Jako mi je bitno i uzeo sam sebi zadatak da glazbenicima i izdavačima približim cijelu ovu priču jer iz prve ruke znam da se često za super talentirane remixere ne zna, ne dobivaju zasluženu pažnju ili jednostavno ne znaju ponuditi svoj proizvod. Nadam se da će ovo za neke od njih uroditi novim prilikama, suradnjama i glazbenim uradcima" — ističe Yakka.


Yakka @ BSH Cave Romane 2023 – photo by Julien Duval

Drugačiji doživljaj remixa kroz DJ set

Sigurno je kako remixi dobivaju novu dimenziju kroz DJ set jer se, za razliku od nasumičnog puštanja, smislenim miksanjem postiže drugačija atmosfera i osjećaj. House, tech house, deep house, disco, melodic, afro i techno neki su od podžanrova elektroničke glazbe koji se mogu čuti u remixima i DJ setovima Yakkinog novog projekta. „Pratim elektroničku scenu i sudjelujem vrlo aktivno na istoj već dobar niz godina. Manje-više sve remixere koje će te moći slušati ovom serijalu znam osobno i cijenim njihov rad. Neka ovaj serijal mojih DJ setova ostane trajna ostavština regionalnoj elektroničkoj i glazbenoj sceni“ — dodaje.

Izbaci uljeza? Ubaci ga!

Važno je naglasiti da projekt osim službenih remixa obuhvaća i brojne neslužbene bootlegove i edite upravo zato da ukaže na kvalitetne radove koji u budućnosti možda mogu postati i službeno izdani. Isto tako, u mixevima se nalazi nekolicina iznimaka, a to su glazbeni uratci koji nisu remixi nego originali, ali pripadaju elektroničkoj glazbi i vokali su na našem jeziku. Samim time čine smislenu cjelinu s remixima i bila bi velika šteta ne ubaciti ih u projekt. Takva glazbena djela također su i svojevrsna inspiracija da elektronička glazba koja nastaje na našim prostorima ne mora biti na engleskom, kako je to praksa u 99% slučajeva.


Yakka @ Brooklyn Bridge – photo by Stella Leto

U prvoj epizodi od Indexa do Albine

Prva epizoda (Domaće House Obrade Vol.1) u jednosatnom DJ mixu donosi zanimljiv raspon obrada. Od Ilana Kabilja, Gabi Novak, Mangroovea, Natali Dizdar, preko DorianGraya, Haustora, Indexa, sve do Nine Badrić, Albine i drugih. U ulozi remixera su se ovaj put našli Dus, Frankie Goes Deep, Benjamin Milić, Blacksoul, Mark de Line, Bruns Lay, Full Ferry, Deftone, Wekingz, Nebs Jack te sam Yakka. Epizoda je dostupna na YouTube i Mixcloud platformama. U narednom periodu, nove epizode će za početak izlaziti mjesečno, a poslije možda i češće.

Klupska večer već putuje regijom

Domaće House Obrade u konceptu klupske večeri su već do sad u kratkom vremenu imali priliku slušati Hvar, Pula, Slavonski Brod, Vinkovci, a uskoro i Umag. Sam koncept je takav da nije strogo orijentiran na klubove, dapače, odlično se uklapa i kao pozadinska glazba u caffe barove, meet & greet događaje i slično.

Svi zainteresirani za suradnju su dobro došli javiti se da ih posjetimo i da zamiksamo!“ – dodaje Yakka za kraj.

Domaće House Obrade Vol. 1 moći ćete poslušati i u našoj emisiji Jezgra na Radiu Split – petak 17.11. od 23h.

Yakka će nastupiti i na našem Endorphin festivalu 1.12. u Boogaloo svojim klasičnim house setom u b2b varijanti s Hudijem kao predstavnici MYUZ kolektiva. Uz još 35 DJa iz Hrvatske i regije festival je inspiriran hormonima sreće, a dolazi kao proslava 22 godine rada i predstavljanja novog weba, pa su tako i floorovi dobili imena Dopamin (techno, psytrance), Oksitocin (house) i Serotonin (dnb),

Kompletan line up je ovdje. Pretprodaja ulaznica na Entrio online ili jednom od fizičkih prodajnih mjesta, a odnedavno u prodaji su i Grupne ulaznice (Kupi 4, a plati samo 3).

sonic desktop
paul 2 mobile
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
promo clubs
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.