Skip to main content
  • 3.01.2024.

Fantazia Rave u Velikoj Britaniji: Carl Cox je 1993. oduševio 16 tisuća rasplesanih partijanera

Fantazia je projekt pokrenut početkom 90-ih, koji je u kratko vrijeme izrastao u jedan od najvećih rave pokreta, a line up su često činili i Carl Cox, Sasha, Colin Dale…

Piše: 

Donosimo informacije i video isječke s jednog od najvećih rave pokreta Velike Britanije. Fantazia je bio rave promotor i organizator iz Velike Britanije. Projekt je osnovan 1991. od trojca James Perkins, Gideon Dawson & Chris Griffin.

Organizirani su brojni rave partiji breakbeat hardcore scene početkom 90-ih. Prvi party se održao u noćnom klubu Eclipse u Coventryu, ali uskoro su postali puno poznatiji po velikim open air događajima.

Prvi veći dogodio se pred 10 tisuća ravera u Exeteru za doček 1992. godine. Jedan od onih koji se pamti je Summertime u svibnju 1992. pred 16 tisuća ljudi i One Step Beyond u srpnju iste godine s 28 tisuća ravera.

Od 1993. počeli su raditi klupske turneje i indoor rave partye po Velikoj Britaniji. Svakako valja izdvojiti i onaj u Glasgowu krajem studenog 1993. pod imenom The Big Bang na kojem je nastupao i Carl Cox.

Plesalo je 12 tisuća partijanera te se smatra da je to bio najveći indoor rave u tim vremenima. Od 1992. izlaze i CD kompilacije pod imenom Fantazia

paul 1 desktop
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.
sonus 1
Snimljen na Burning Manu 2012., ovaj dokumentarac prkosi stereotipima o poznatom festivalu prateći nevjerojatnu avanturu dvoje 60-godišnjih roditelja.