Skip to main content
  • 3.01.2024.

IMS istražuje: Elektronička glazba nastavlja s rastom na brojnim platformama

Izdvajamo nekoliko zanimljivih detalja iz godišnjeg istraživanja International Music Summita o stanju u elektroničkoj industriji.

Piše: 

Naslovna foto

naslovna foto: Enora Paola

IMS je objavio da je vrijednost elektroničke industrije premašio 11 milijardi dolara te otkrio najpopularnije žanrove prošle godine. No kroz izvještaj otkrivamo kako je elektronička glazba nastavila sa svojim kontinuiranim rastom na društvenim mrežama i streaming platformama.

Što se tiče slušanosti, gledajući broj stanovnika i mjesečnu slušanost na glazbenim platformama, elektronička glazba je najpopularnija u Nizozemskoj te Australiji kojih u stopu prati Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Njemačka. Rast slušanosti elektroničke glazbe doživljen je i u Francuskoj, Indiji, Kanadi, Brazilu te Meksiku.

Kada se sagledava rast na društvenim mrežama, po broju pratitelja elektronička glazba je ispred primjerica hip-hopa, no slušanost ipak ide u korist hip-hopa. Među društvenim mrežama, važnu ulogu ima TikTok na kojem videa s hashtagom #electronicmusic imaju nešto manje od 6 milijardi pregleda. Također, elektroničke trake koje postanu viralne na TikToku redovno ulaze na top ljestvice poput UK singles.

Svoje važno mjesto i dalje drži SoundCloud koji je u smislu elektroničke glazbe narastao za 24%. Na njemu trenutno ima više od 320 milijuna elektroničkih traka te 40 milijuna korisnika koji prate industriju.

sonus 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
brejcha 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sea star desk