Skip to main content
  • piracy
  • 28.02.2013.

Globalni prihod glazbene industrije u porastu

Čak 40 posto onih koji su ilegalno skidali glazbu 2011., prošlu su godinu to prestali činiti, istodobno prvi put nakon 1999. godine porastao je prihod od glazbene industrije u globalu.

Naslovna foto

piracy

Prema istraživanju tvrtke NPD Group na čije se rezultate poziva BBC stoji da su prihodi u 2012. godini porasli za 0.3 posto (16.5 milijuna USD u zbroju) prvenstveno zahvaljujući porastu prodaje glazbenih radova u digitalnom obliku. Istodobno, broj korisnika ilegalnih servisa za skidanje glazbe smanjio se za 17 posto.

Naravno porastu prihoda od glazbene industrije i padu piratstva pogodovala je i borba protiv piratstva u Velikoj Britaniji npr. servisi su uz besplatnu glazbu servirali i spywareove te viruse, a u Americi su veliki izdavači i pružatelji internetskih usluga pripremili za online kršitelje autorskih prava, Copyright Alert System, koje će primijeniti ovih dana.

cd2

Osim toga ugasio se The Pirate Bay, a ponuđeno je tijekom godina puno više legalnih servisa za skidanje glazbe. U ovoj godini čak i BitTorrent postaje legalan servis.

Izvor: Gadgeterija.net

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2